Andres Injesta – danas slavi 36. rođendan jedan od najboljih igrača Barselone i Španije

37
208
Bio je momenat u finalu Evropskog prvenstva 2012. godine, kada je Andres Injesta – koji je kasnije proglašen igračem turnira – bio okružen igračima Italije, njih 5 koji su pokušavali da uzmu loptu od njega. Postoji slika koja je postala ikona u sportskoj fotografiji. Prelijepa simetrija, Injesta u svom crvenom dresu Španije i njih 5 koji su formirali skoro savršen krug oko njega u plavim dresovima Italije.

Injesta zajedno sa Ćavijem predstavlja model fudbala koji je donio Španiji uspjeh u dva evropska šampionata – 2008. i 2012. godine, kao i Svjetskom prvenstvu 2010. i Barseloni sjajnu istoriju.

On predstavlja visoko kvalitetni tehnički fudbal. Nije bilo važno što nije fizički nametljiv -visok i krupan, i što nije bio nevjerovatno brz. On je predstavljao fudbal baziran na dodiru. Bio je drugačiji – dokaz da možes igrati fudbal bez obzira na fizički izgled.

Postoji fraza koju je rekao Cezar Luis Menoti(Argentinin trener kada su osvojili svjetsko prvenstvo 1978. godine) – “Španija je morala da bira između toga da li će biti bik ili borac sa bikovima.”

Borac sa bikovima je težak oko 70 kila, a bik 500 kila. Španija je birala da bude borac sa bikovima i osvojila je sve sa tim niskim igračima. Nije to bio samo Injesta već i David Silva, Huan Mata, David Vilja i svi ti niski igrači – ali bio je Injesta koji je predstavljao tu ideju. On se proslavio zbog nauke ne zbog jačine.

Injestina karijera sa Španijom i Barselonom – klubom u kojem je počeo da igra sa samo 12 godina, a u prvom timu sa 16 godina – bila je nevjerovatna. Uključuje 9 La liga titula, 4 pobjedničke medalje Lige šampiona i istorijski trio titula sa španskom reprezentacijom. Takođe ima dva nezaboravna gola.

“Imao je sreće da postigne neke od legendarnih golova – gol u 90. minutu na Stamford Bridžu protiv Čelzija koji je kvalifikovao Barselonu u finale Lige šampiona 2009. godine i gol u produžetcima protiv Holandije 2010. godine na svjetskom prvenstvu.” – rekao je Ramon Besa, Injestin prijatelj i ko-autor njegove autobiografije ‘Umjetnik-biti Injesta’.

“Sjećam se šta je Pep Gvardiola jednom rekao: ‘U stopalu Injeste leži vjera barseloninih navijača’. Siguran sam da je španski nacionalni fudbalski tim smatrao isto. Da Španci trebaju da biraju ko će da šutira pobjednički gol u finalu svjetskog prvenstva, Injesta bi sigurno bio među prvima za kojeg bi glasali, ako ne i prvi. Uvijek sam govorio da je Injesta igrao Mesijevu ulogu u Španskom nacionalnom timu.”

Injesta će uvijek biti povezan sa Mesijem i njihovim saigračem Ćavijem Hernandezom(njih 3 su dijelili podijum na dodjeli nagrade Ballon d’Or u januaru 2011. godine). Sva trojica su niski ljudi-sitne građe, sva trojica imaju nevjerovatnu kontrolu lopte. Marti Riveola napravio je interesantnu razliku između dva veznjaka Barselone i Španije.

“Ćavi i Injesta imaju drugačije karaktere. Ćavi je više pozicioni igrač – da uzme loptu, da je zadrži i da zadrži poziciju dok Injesta želi da napadne dezanfivnu liniju protivnika. Ćavi zadrži loptu dok Injesta ide naprijed, što stvara više šansi i obično lopta završi u golu. Injesta je direktniji od Ćavija. Injesta želi da napadne. Želi da postigne gol” – rekao je Riveola.

“Injesta je imao nešto specijalno. Prvim dodirom lopte znao je kojim putem će ići. Mogao bi da se okrene i potpuno promijeni ritam igre, ostavljajući igrača da se pita. Bilo je nemoguće uzeti loptu od njega. On ima oči na leđima. Kada si na treningu sa njim, on je uvijek gledao iza sebe tako da je znao sledeći potez protivnika. Što je značilo da je uvijek dvije sekunde ispred protivnika.”

“On je poseban tehnički fudbaler” – rekao je Besa – “Ne postoji igrač kao on da savlada vezu između vremena i prostona na terenu. Veoma je elegantan sa loptom, gotovo je nemoguće uzeti je od njega. Drugi igrači su moguće bili tako vješti, kao na primjer Zinedin Zidan, ali Injesta ne može da se osloni na to da čuva loptu svojim tijelom, kao što veći i jači igrači mogu, što je značilo da mora da nauči da nestane u vazduhu. Kada ga posmatraš, vidiš da on klizi po terenu kao na skejtu.”

“Gvardiola je govorio da je Injesta kao savršen sin, savršen igrač, savršen čovjek” – rekao je Riverola – “Nikada se nije žalio, nikada pravio nevolje, uvijek na vrijeme, slušao trenera kada govori. Nema nijednu tetovažu. On je model profesionalnosti. Na La Masiji, uvijek je radio sve da napreduje i da postane najbolji igrač kakav može biti. Nikada mu nije odvlačilo pažnju to da je bio poznat. Uvijek je samo želio da poboljša sebe kao fudbalera. “

“Na treningu je svakog dana bio 100% fokusiran. Kada razmislite kasnije, posle moje karijere u fudbalu sa različitim klubovima, cijenite trud koji je davao. Ponekad, igrači su umorni ili nijesu raspoloženi da treniraju, ali Injesta je pokazivao da moraš svakog dana da budeš fokusiran i da se žrtvuješ.”

Nakon odlaska iz Barselone 2018. godine, Injesta je odabrao Japan za svoju sledeću avanturu. Nijedan igrač nije dočekan kao on, zato što je on jedan od najboljih fudbalera njegove generacije. I dalje dominira igrom, kontroliše tempo. Osvojio je kup Japana ove godine, što je značilo da se Visel Kobe kvalifikovao za azijsku ligu šampiona. To je bio prvi važni trofej koji je klub ikada osvojio.

37 KOMENTARI

  1. Injesta najbolji vezni igrac barselone po mojoj proceni. Steta sto vec ima godina i sto je penzija blizu. U svakom slucaju srecan mu rodjendan

  2. Legenda fudbala, medju najboljima svih vremena na poziciji koju je pokrivao. Zelim mu dobro zdravlje i srecu i dalje, kako u zivotu tako i karijeri

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име