partizan banjak
Izvor: Instagram

Odluka Makija Banjaka da odbije ulazak u finalu Kupa Srbije sa Crvenom zvezdom izazvala je dosta burnih reakcija, a najžešću je imao agent kamerunskog štopera.

Romeo Filipović već neko vrijeme vodi računa o karijeri kamerunskog fudbalera i pruža uvid u ono što se događalo u utorak veče na Marakani.

– Da li ste vidjeli šta se dogodilo u četvrtom minutu? Da li ste primijetili da se Svetozar Marković povrijedio i da se požalio klupi na rame? Da li ste vidjeli da je Banjak ustao i od petog minuta počeo da se zagrijava? Od petog minuta trčiš i čekaš da uđeš u igru i onda ti na poluvremenu saopšti: “Ne ulaziš ti, već drugi štoper” (Bojan Ostojić, prim. aut.) – rekao je Filipović za 24sedam.

Agent Kamerunca je siguran da je to bila namjerna provokacija trenera Stanojevića.

– To je bila smišljena provokacija Stanojevića. Posle svega nemoguće je od igrača tražiti da mirne glave uđe u produžetku. Normalno je da se nije osjetio spremnim, a sad smatram da je to sve izrežirano kako bi se stvorio događaj koji će zasijeniti lični neuspjeh trenera. Eto, danas se više piše o Banjaku, nego o taktici i timu koji je izveo Stanojević. Znači da je uspio.

Hrvatski menadžer se vratio nekoliko koraka unazad i objasnio gdje je bila prekretnica u statusu Banjka u Partizanu.

– Banjak je u Partizan došao kao velika želja Sava Miloševića, što je uprava podržala. Odlično se uklopio od starta, međutim, Milošević je ubrzo napustio klub i na njegovo mjesto došao je Stanojević. Tada je bilo sve u najboljem redu. Na prvom derbiju bio je zajedno sa Katajiem najbolji igrač na terenu, čak dobio poziv selektora Kameruna, ali po povratku sa utakmica reprezentacije odnos prema njemu počeo je drastično da se mijenja.

Zanimljivo je da Filipović otkriva da su crno-bijeli tokom zime imali ponude za Banjaka u iznosu od čak 2.000.000 evra.

– U decembru sam bio na sastanku sa upravom da im prezentujem tri ponude stranih klubova. Vidio sam da je Banjak iz nekog razloga sklonjen u drugi plan, pa sam mislio da je najbolje tražiti drugo rješenje kad se već ne računa na njega. Uprava je rekla da nije zadovoljna ponudama, da želi 2.000.000 evra za njega, uz ocjenu da je njihov najbolji štoper i da na njega ozbiljno računa, ali da neće pristati da se upliće u posao trenera.

Navodno je status Banjaka u crno-bijelom dresu trebao da se promijeni tokom zime, ali do toga nije došlo.

– Priča se nije promijenila. I dalje su hvalili Banjaka, čak mi je rečeno kako je i Stanojević pred priznao da žali što se ogriješio od njega, jer trenira odlično, ponaša se profesionalno bez greške, a ipak ga nije pustio da igra. U februaru sma dobio informaciju da sigurno neće igrati u nastavku prvenstva i da Stanojević ne planira promjene u njegovom statusu. To je bio kraj prelaznog roka, igrača nema dugo na terenu, kako da ga za nekoliko preostalih dana nekome ponudim?

Postavlja pitanje Filipović kome je bilo u interesu da Banjaka drži na klupi?

– Sve je mnogo teže, samo mi nije jasno kome je bilo u interesu da se skup igrač drži na klupi i da nekoliko dana pred zatvaranje prelaznog roka javljaju njegov konačni status. Ni Banjaku, ni Partizanu, ma, nikome nije bilo to u interesu, ali igrač je mirno prihvatio i tu odluku.

Ipak, i pored toga postojao je plan da Banjak u finišu prvenstva dobije veću minutažu i prostor, što se na kraju nije ostvarilo.

– Na desetak utakmica tokom proljeća nije sjedio ni na klupi. Zato sam na sledećem sastanku sa klubom sugerisao da puste Banjaka da igra nekoliko utakmica. Kad već nema ništa od titule da bar dobijemo neki povod koji bi nam olakšao posao na ljeto. Odigrao je dvije od obećanih pet, šest utakmica, a vrhunac nekorektnosti dogodio se na finalu Kupa – zaključio je Filipović.

Kako se može čuti, ljudi iz Partizana već neko vrijeme rade na raskidu saradnje sa Banjkom što bi uskoro i moglo da se desi.

3 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име