UEFA Real
Foto: Profimedia

Evropski fudbalski velikani Barselona, Juventus i Real Madrid imaju velike razloge za slavlje.

Tri tima su bili jedni od glavnih zagovornika za formiranje tzv. evrospske Superlige. Ta ideja se raspala brže nego što je smišljenja, pa je UEFA najavila kontranapad.

Naime, krovna kuća evropskog fudbala je riješila da sakcioniše „zavjerenike“ i tako se osveti za neposlušnost. Ali desio se obrt.

Cijela stvar je došla do suda, koji je danas presudio u korist Barselone, Juventusa i Real Madrida.

Sve kazne i ograničenja koja su bile predviđene za klubove osnivače tzv. Superlige biće ukinuta.

Klubovi „pobjednici“ Bareselona, Real Madrid, i Juventus su odmah izdali zajedničko saopštenje:

– Barselona, Juventus i Real Madrid izražavaju zadovoljstvo današnjom usvojenom sudskom odlukom kojom se nalaže UEFA-i da odmah ukine sve svoje radnje protiv klubova osnivača evropske Superlige, uključujući konačno podnošenje disciplinskog spisa. navedena tri kluba i poništi kazne i druga ograničenja koja su izrečena preostalih devet klubova osnivača, kao uslov da ne podležu disciplinskim postupcima UEFA-e.

Na ovaj način sudovi još jednom podržavaju stav promotera evropske Superlige i odbacuju žalbu koju je podnijela UEFA, potvrđujući upozorenje da nepoštovanje ove rezolucije može dovesti do finansijskih sankcija i krivične odgovornosti. Slučaj će analizirati Sud pravde Evropske unije u Luksemburgu, koji će razmotriti monopol koji UEFA zauzima nad evropskim fudbalom.

Dužni smo da se pozabavimo izazovima sa kojima se suočava fudbal. UEFA je preuzela isključivo funkciju regulatora, operatera i jedinog vlasnika i menadžera evropskih fudbalskih takmičenja. Ova monopolistička pozicija, u sukobu interesa, ozbiljno narušava fudbal i njegovu takmičarsku ravnotežu. Kao što je više puta pokazano, finansijske kontrole su neadekvatne i nisu objektivno primijenjene. Klubovi koji učestvuju u evropskim takmičenjima imaju pravo da upravljaju svojim takmičenjima.

Drago nam je da znamo da od sada nećemo biti izloženi stalnim prijetnjama UEFA-e. I dalje smo posvećeni cilju razvoja projekta Super lige Evrope na konstruktivan i podržavajući način, uzimajući u obzir navijače, igrače, trenere, klubove, lige i nacionalne i međunarodne asocijacije i federacije. Svjesni smo da postoje elementi našeg predloga koji se moraju preispitati i, naravno, poboljšati dijalogom i konsenzusom. I dalje vjerujemo u uspjeh projekta koji će uvijek poštovati propise Evropske unije – navodi se u saopštenju.

2 KOMENTARI

  1. Jedva cekam formiranje nove Super Lige sto je gotovo izvjesno,pitanje vremena samo Juve,Bajern,Real,Barsa,PSZ,Chelsea,Man.utd,Siti.. spektakl svako kolo.. Za ove sabanske timove Istocne Evrope mnogo je i ova liga konferencija..

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име