Benfikin orao pred poslednjim letom?

0
20
Benfik
Foto: Profimedia

Benfika, fudbalski gigant iz Portugala mogla bi da prekine višedecenijsku tradiciju za koju se vezuje simbol ovog kluba, a to je orao!

Uoči svake domaće utakmice lisabonske Benfike veliki orao preleti teren i vrati se na ruku čovjeku koji ga je pustio. To je dugogodišnja tradicija na stadionu Svjetlosti (Luž) kojoj sada prijeti kraj.

Naime, jedna tamošnja politička stranka i društvo za zaštitu životinja zatražili su da se taj običaj ukine. Njihovim držanjem u “zatočeništvu”, životinjama se stvara veliki stres, tvrde protivnici ove prakse.

Benfik

U klubu imaju tri orla koji se mijenjaju. Zavoljeli su ih navijači, pa se tako pomno prati njihov let, a neki su čak i toliko praznovjerni da vjeruju da će Benfika pobjediti ako orao teren preleti dva puta.

“Divljim životinjama nije mjesto u sportu, već u prirodi gdje treba da žive slobodno”, poručila je portugalska političarka Ines Sousa Real.

Benfik

Umjesto pravih, preporučila im je korišćenje plišanih orlova, odnosno maskota. Ovakav prijedlog, očekivano, nije naišao na odobravanje navijača slavnog portugalskog kluba. Nije im po volji ukidanje tradicije, njihovog srećnog orla koji im je donio toliko veselja, kako vjeruju. Pritisci su, međutim, sve veći i ostaje da se vidi kako će se izboriti s političkim strujama koje se zalažu za oslobađanje ovih velikih ptica.

Orao je simbol Benfike čiji se lik nalazi i na grbu kluba.

Međutim, orlovi su nekoliko puta znali i da pobjegnu. Dogodilo se to prije četiri godine, ali i 2012.godine, ali, kako je riječ o pametnim životinjama, svaki put bi se vratili ili bi ih pronašli u blizini stadiona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име