Bjelorusija u “bubnju”, a Rusija i dalje – aut!

0
12
Bjelorusija
Foto: Twitter

Bjelorusija će moći da se bori za učešće na Evropskom šampionatu 2024. godine, dok je Rusija i dalje pod suspenzijom, saopšteno je iz UEFA.

To je učinjeno uprkos zahtjevu vlade domaćina takmičenja da se ta reprezentacija ukloni pošto je vojni saveznik Rusije.

UEFA je potvrdila da će u žrijebu biti 53 njenih članica, bez suspendovane Rusije. Bjelorusija ne može biti u istoj grupi sa Ukrajinom iz bezbjednosnih razloga.

Bjelorusija
Bjelorusija nikada nije bila učesnik Evropskog, a još manje Svjetskog fudbalskog prvenstva

Žreb za kvalifikacije obaviće se 9. oktobra u Frankfurtu.

Ministarka unuštranjih poslova Njemačke Nensi Fezer je prošle nedjelje tražila od Uefe da reprezentacija Bjelorusije ne igra. Uefa je poslala odgovor povjerljivom poštom.

UEFA je u maju zabranila Bjelorusiji da organizuje utakmice u zemlji, pa je bjeloruski tim kao domaćin igrao na neutralnom terenu bez navijača.

Bjelorusija
Bjeloruska reprezentacija prošle godine je doživjela najubjedljiviji poraz u istoriji: 8:0 protiv Belgije

Uvodeći sankcije Bjelorusiji, UEFA je saopštila da je “napad Rusije na Ukrajinu bio olakšan pristupom sa susedne teritorije Bjelorusije”.

Ruski klubovi i reprezentacije suspendovani su u februaru iz evropskih i svjetskih takmičenja zbog vojne intervencije u Ukrajini, a Sud za sportsku arbitražu odbio je žalbu Rusije.

Ostali ograničavajući politički faktori pri žrijebu ostali su na snazi, pa se u istoj grupi ne mogu naći Srbija i tkz Kosovo, Bosna i Hercegovina i tkz Kosovo, Azerbejdžan i Jermenija i Španija i Gibraltar.

Takođe, UEFA interveniše na žrijebu kako bi ograničila prekomjerna putovanja ekipa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име