Photo: Igor i Vlado podcast - Brano & Meridian EURO Specijal
Brano Milačić, harizmatični fudbalski trener, nastavlja sa analizama i prognozama EURO mečeva na našem portalu. Nakon što je bio uspješan u sastavljanju tiketa, briljirao u Igor i Vlado podcastu pod nazivom Brano & Meridian EURO Specijal, za vas predviđa i predosjeća šta bi moglo da se desi u nastavku takmičenja na evropskom prvenstvu, u mečevima nokaut faze.

Nakon uspjeha ‘98 kada su bili treći na svijetu, pa ‘18 kada su bili vicešampioni svijeta, postavlja se pitanje, da li su Hrvati najtalentovanija fudbalska nacija na Balkanu?

Svi smo mi talentovani za fudbal, u ovom regionu, ali njih od svih ostalih izdvaja sistem koji su postavili. Možete da mislite o Mamiću šta god želite, ali to je čovjek koji se izgleda odlično razumije u fudbal i biznis. U Dinamu, koji je njihov najveći klub, a koji je on postavio, uložio novac, napravio infrastrukturu, imali su uzor kako treba razvijati fudbal, a onda je to kasnije preuzeo i savez.

U poslednjim godinama, pridružili su im se i Rijeka i Osijek, područje gdje gravitira Hajduk, uvijek je bilo prepuno talentovanih fudbalera, pa bez obzira što tim iz Splita ne igra dobro u poslednjim godinama, tu postoji jedna baza iz koje uvijek iskoči neki dobar fudbaler. Jako je bitno da se u rad saveza niko ne miješa, teško bi se njima desilo kao i u Srbiji, gdje se smjenjuje Muslin pred SP, a u medijima razvlače menadžeri koji se okrivljuju za neuspjeh.

Oni isto tako, imaju i određeni kult reprezentacije, koji niko nema na ovim prostorima i teško da će dostići taj nivo u narednim godinama, jasno se vidi da je igračima jako bitno da se napravi veliki uspjeh, da su svi uključeni u fudbalska dešavanja, da se mnogo o fudbalu govori u medijima, tu su specijalne emisije, stručni gosti, svako daje svoje iskreno mišljenje i iz toga se pravi jedan dobar fudbalski proizvod.

U narednom meču protiv Španije, igraće bez Perišića zbog korone i Lovrena, zbog kartona.

Mislim da je to veliki minus za njih, Perišić je odličan fudbaler, može da igra po oba boka, na sredini terena, mnogo je opasan, šutira dobro sa obje noge, ozbiljna je prijetnja za gol rivala, a trči kao navidan. Mislim da nemaju igrača koji ga može zamijeniti. Lovren se nametnuo kao lider na terenu, raspoređuje, viče, iskusan je, vidi se, nasluti se da ga slušaju i da vrijedi to što im on govori, kako ih motiviše.

Španija nije oduševila, kakav je vaš utisak o njima?

Oni imaju taj svoj stil igre, sa mnogo lopte u nogama, ali ja to ne volim, jer nijesu često u stanju da prijete prema golu rivala. To je stil koji diktira selektor Luis Enrike, koji je izašao iz takvog sistema, u savezu im ne smeta da je to tako, ali to zna da bude za gledaoce jako dosadno. Oni imaju dobre igrače, tehnički savršeno obučene, taktički potkovane, ali ta gomila dodavanja bez jasne ideje i cilja umanje utisak o njima.

Meni je jasno da oni sa loptom u nogama žele da smanje šansu rivala da dođu do njihovog gola, ali moraju da nađu način i da budu opasniji u igri prema naprijed. Teško je gledati kad neko sa visine kaznenog prostora vrati loptu po pet puta nazad, prije nego se odluči da rizikuje, dribla, centrira ili ne daj Bože šutne. Oni su favoriti samo jer ne igraju Perišić i Lovren, za Hrvate ću navijati, ali Špancima dajem malu prednost za prolaz dalje.

Francuska se nameće kao najveći favorit u ovim prvim mečevima nokaut faze, čini se da imaju sve, uz te probleme na lijevom beku, jer neće igrati Digne, a pod znakom pitanja je Hernandez.

Francuska i dalje izgleda kao prvi favorit za šampiona, jer mi se čini da su oni ekipa koju je baš teško pobijediti. Njih možda i neko zaustavi u 90 minuta, možda prođe poslije penala, ali ne vidim kako bi se namjestilo da neko bude bolji na terenu od njih do kraja. Na svakom mjestu su dobro popunjeni, ogromna je to baza igrača, u napadu klasa, na sredini klasa, u odbrani isto, ne vidi im se loše mjesto i ko god bude igrao protiv njih mora da se nada da će imati i malo sreće da tog dana Francuzi ne odigraju dobro.

Švajcarska je solidna reprezentacija, imaju dosta ozbiljnih igrača, ali teško vidim način kako bi se odbranili od Francuza. Povratkom Benzeme, dobili su još jednu klasu više u napadu, pa sad na Žirua koji je igrao sjajno do sada za njih u špicu, mogu da računaju da uđe sa klupe i on je u toj ulozi izvanredan, njemu kao da ne smeta da je u drugom planu, što zna da poremeti fudbalere psihološki, uvijek je spreman da uskoči i pomogne, a tu je još nekoliko odličnih igrača koji kad uđu u igru, ne desi se pad u intenzitetu i klasi, bez obzira što nijesu starteri.

A kako Brano Milačić razmišlja o EURU, možete pogledati na linku ispod, gdje je u prvom od tri epizode Brano & Meridian EURO Specijala, gostovao kod Igora i Vlada.

3 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име