foto: FIFA

Đani Infantino, predsjednik Fife, rekao je da će Svjetska fudbalska organizacija pomoći u finanisranju agencija za borbu protiv korupcije u sportu.

“Mi u Fifi spremni smo da investiramo u to… Možda bi stvaranje takve agencije pomoglo da sport postane narednih decenija siguran”, rekao je Infantino na jednom skupu u organizaciji UN u Austriji.

Đani Infantino je podršku osnivanju nove agencije dao prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji s Kancelarijom UN za borbu protiv droge i kriminala sa sedištem u Beču.

Na skupu su govorili i diplomate Rusije i Katara, zemalja koje su dobile organizovanje svjetskih prvenstava 2018. i 2022, čije je dobijanje organizacije mundijala 2010. Fifa zatražila od švajcarskih vlasti da ispitaju.

Istovremeno sa ovim skupom, navodi AP, u Švajcarskoj je počelo suđenje trojici optuženih, među koji su Naser al-Kelafi, fudbalski i televizijski zvaničnik iz Katara, i bivši generalni sekretar Fife Žerom Valke.

Ovo suđenje je rezultat dugogodišnje američke i švajcarske istrage korupcije u fudbalu, koja je dovela do uklanjanja cijele generacije zvaničnika Fife i izbora Infantina na njeno čelo 2016, navodi AP.

Presude nijesu još donijete, iako je kriminalistička procedura pokrenuta i protiv Infantinovog prethodnika Sepa Blatera i bivšeg predsjednika evropske fudbalske organizacije (Uefa) Mišela Platinija zbog navodnih malverzacija s fondovima fife.

“Nikada ponovo. Nikada ponovo korupcija u fudbalu”, rekao je Infantino, koji je i sam pod istragom u Švacarskoj zbog sastanka s državnim tužiocem Mišelom Loberom, koji je prije dvije nedjelje podnio ostavku, jer nije napravio zapisnik o tom sastanku.

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име