Vječiti derbi sjevernog Londona – Arsenal vs Totenhem

0
26
Arsenal-Totenhem, derbi sjevernog Londona
Foto: Twitter/ Arsenal vs Totenhem

Premijer liga je dom mnogih velikih utakmica, a derbi sjevernog Londona je svakako jedna od njih. Ali svaki derbi ima svoje otkriće, kada postane poznat i privuče milione navijača da budu svijedoci sve nadobudnog rivalstva između dva kluba u istom gradu.

Međutim, Arsenal i derbi Totenhema su preuzeli svoje uloge u Engleskoj i Evropi kada se Arsenal preselio sa svog starog terena, Manor Graunda, Plamsted, na Arsenalov stadion, Hajberi, koji je bio samo četiri milje udaljen od Vajt Hart Lejna, stadiona Totenhema. Ovo je stimulisalo navijače Totenhema, koji su tvrdili da to područje pripada njima, a dva kluba su postala susijedi, što je izazvalo rivalstvo jer su oba počela da igraju lokalne utakmice.

I od tada su između njih odigrane mnoge poznate utakmice. Značajan poraz Arsenala 5-0 od Totenhema 1983. godine, nakon čega je uslijedila utakmica između njih dvojice 2004. godine, sa ukupno devet postignutih golova na meču, koji je Arsenal dobio sa 5-4 na Vajt Hart Lejnu.

Arsenal protiv Totenhema

Arsenal je osvojio najviše trofeja i mečeva u derbiju sjevernog Londona. Nasuprot tome, Sparsi su svoj poslijednji trofej osvojili 2007. godine, a od tada još nisu uspjeli ni u jednom takmičenju. Arsenal nije osvojio veliki trofej od osvajanja Premijer lige 2004. godine.

Oba kluba su doživijela značajne promjene sastava, kao i imenovanje novih menadžera. I ove sezone, izgleda da su ozbiljni kandidati za trofej, ali kako će se njihova sezona završiti ostaje da se vidi.

Nedavni mečevi

Maj 2022: Totenhem 3:0 Arsenal (Premijer liga)

Septembar 2021: Arsenal 3-1 Totenhem (Premijer liga)

Mart 2021: Arsenal 2:1 Totenhem (Premijer liga)

Decembar 2020: Totenhem 2:0 Arsenal (Premijer liga)

Jul 2020: Totenhem 2:1 Arsenal (Premijer liga)

Head-to-Head rekord
Communiti Shield

Utakmice: 1
Arsenal: 0
Neriješeno: 1
Totenhem: 0

EFL kup

Utakmice: 14
Arsenal: 7
Remi: 3
Totenhem: 4

FA kup

Utakmice: 6
Arsenal: 4
Neriješeno: 0
Totenhem: 2

Premijer liga

Utakmice: 170
Arsenal: 68
Neriješeno: 47
Totenhem: 55

Ukupne utakmice

Utakmice: 191
Arsenal: 79
Neriješeno: 51
Totenhem: 61