euro 2012
izvor: twiter
EURO 2012 je za Španiju je bio uspjeh simetrija i simbolika – a takođe i stil. Ciklus je završen protiv Italije, iste ekipe protiv koje je sve počelo. Od tima koji nikada nije pobijedio, postali su tim koji nikada ne gubi – evropski, svjetski i evropski prvaci, dvije uzastopne kvalifikacione kampanje sa savršenim rekordima, 10 pobjeda od 10 i 10 uzastopnih nokaut utakmica u dva EURA i Svjetskog kupa bez primljenog gola, protežući se unazad šest dugih godina. A sada su pored Italije stavili četiri gola: Silva, Alba, Tores, Mata. Nijedna strana nikada nije postigla ono što je postigla Španija. Sigurno niko nikada nije pobijedio u međunarodnom finalu sa takvim autoritetom. Nijedan drugi tim nije postigao četiri u evropskom finalu.

Ovaj Euro će se zauvjek pamtiti kao špansko doba, 44 godine su im trebale da osvoje veliki turnir. Za četiri godine osvojili su još dva. Nijedna druga ekipa nije zadržala ovaj trofej, pobjeda u njemu bila je i obaveza. Fernando Torres postigao je gol u ovom finalu baš kao i protiv Njemačke 2008. godine. Bilo je to treće mjesto u Španiji i donelo mu je Zlatnu kopačku na turniru. Juan Mata je ušao u svoje prve minute turnira, 12 postignutih golova, jedan primljeni.

Era Španije započela je izvođenjem jedanaesteraca protiv Italije 2008. godine. Bilo je to tek četvrtfinale, ali Španci su konačno srušili barijeru koja je pred njima stajala 24 godine i koja je izgledala neodoljivo. Španija se plašila Italije, ekipe koju su mnogi voljeli. Čak je i Torres kasnije rekao za četvrtfinale: “To je bila noć kada smo pobjedili na Evropskom prvenstvu.”

Ovo je bila noć kada su je ponovo osvojili. Tores je ponovo postigao gol. Sada je Španija ta koja je nepremostiva. Niko nikada nije osvojio tri glavna turnira zaredom. Kao što je Iker Casillas priznao, nikada više neće biti ništa poput 2008. i 2010. godine.

Ovde nije samo činjenica da su pobijedili već i način na koji su pobijedili. Bilo je senzacija da je Španiji potrebno ovakvo finale. Pred odličnim timovima se postavljaju različiti zahtevi, pokrenule su se rasprave. “Turniri”, rekao je Del Boskue, “uvek koncentrišu raspravu i napetost. Nemoguće je stalno pobediti sve.” Te rasprave su uništene. Da li je neko ostao neuvjeren u nedelju uveče? Španija nije bila samo bolja; bili su briljantni.

Imali su vođstvo u roku od 14 minut, Pas Andres Iniesta ubačen je dijagonalno u područje za trčanje od Cesc Fabregasa. Došao je do linije i povukao je za David Silvu, utrkujući se od duboko do kuće. Silviju je to bio drugi cilj na takmičenju; imao je i tri asistencije. Poput gola Španije protiv Italije u uvodnoj utakmici, to je takođe bio izraz onoga što Del Boskue traži sa formacijom bez napadača. Ne postoji fiksna tačka; umjesto toga postoji kombinacija, kontrola, pokretljivost, nepredvidljivost, igrači koji stižu ne čekajući.

Italija je već odigrala svoju ulogu prije postignutog gola i nakon njega su potražili izjednačenje. Nisu došli samo da zaustave Španiju. Casillas je bio prisiljen da interveniše u nekoliko navrata.Ipak kontrolu je bilo teže naći, pojavili su se razmaci; igra je bila duža, manje komprimovana. Bilo je prostora ispred italijanske odbrane; prostora i iza toga. Španija nije završila sa manje od polovine posjeda od finala prije četiri godine. Italija je u prvom poluvremenu imala 53% lopte. Španija je imala dva cilja.

Neposredno prije intervala trkač je bio Jordi Alba. Španija je mogla igrati bez napadača, ali Alvaro Arbeloa je imao više dodira u šesnaestercu opozicije nego bilo koji drugi defanzivac ovdje, a sada je Alba, jedan od istaknutih izvođača španskog šampionata, bombardovao naprijed. Jednom član prednje trojice, trener Valensije Unai Emeri pretvorio ga je u beka. Presretanje se dogodilo duboko u njegovoj polovini. Prvi put dodirnut i iznutra krenuo je u trk. Pet jardi, 10, 20, 30, 40, sve brže i brže. Dok je provikivao pored posljednjeg defanzivca, lopta se pojavila ispred njega, savršeno odmerena od Ksavija. Dodir kontrole praćen je urednim završetkom.

7 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име