Evropsko prvenstvo
Najbolje fudbalske reprezentacije sa starog kontinenta, sastale su se i po treći put na prestižnom takmičenju- ovoga puta pod nazivom – Evropsko prvenstvo. Po prvi put kvalifikacije ovog takmičenja organizovane su po grupama, jer je broj prijava premašio očekivanja. Prijavila se 31 reprezentacija, a konačno je i SR Njemačka poslala prijavu. Reprezentacije su podijeljene u osam grupa, a cijelo takmičenje pratila su iznenađenja.

Ukupno je odigrano 90 utakmica, a ovo je bilo prvo Evropsko prvenstvo, koje je pratilo više od tri miliona gledalaca. Četvrtfinale se i dalje igralo po kup sistemu, a plasirale su se Engleska, Španija, Francuska, Jugoslavija, Bugarska, Italija, SSSR i Mađarska.

Na Završnom turniru koji je održan u Rimu, Napulju i Firenci, kvalifikovale su se selekcije Jugoslavije, SSSR-a, Engleske i Italije.

U prvom polufinalu Evropskog prvenstva, pobjedu je zabilježila Jugoslavija pogotkom Dragana DŽajića u 87. minutu protiv Engleske, dok su Italija i SSSR-a završili neriješeno. Bacanjem novčića Italija je izborila finale na Evropskom prvenstvu i priliku da osvoji trofej. Bilo je to prvi i poslednji put u istoriji prvenstava Starog kontinenta, da je o pobjedniku odlučivao novčić.

U susretu za treće mesto Engleska je trijumfovala nad Sovjetskim Savezom (2:0), koji je pokazao jako loše izdanje, a finale Evropskog prvenstva, između Italije i Jugoslavije je odigrano na stadionu “Olimpiko” u Rimu, pred 85.000 gledalaca.

Meč je trajao 120 minuta, ali pobjednika nije bilo (1:1). Odlučeno je po praviliam da se za dva dana odigra novi susret. Italija je tada slavila sa 2:0, golovima Luiđija Rive (12. minut) i Pjetra Anastazija (31. minut).

Ovo je takođe bilo prvo i poslednje Evropsko prvenstvo , na kome je ponovljeno finale u istoriji evropskih prvenstava. Glavni asovi turnira bili su Dino Zof, Luiđi Điđi Riva, Pjetro Anastazi, dok je prvi strijelac bio Jugosloven Dragan Džajić sa dva pogotka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име