euro 1988
izvor : twiter

Priča o EURO 1988. obojena je živopisnom narandžastom bojom, u čijem središtu je drski volej Marka van Bastena. Pogodak napadača AC Milana iz najužeg ugla pomogao je Holandiji da ostvari pobjedu nad SSSR-om u finalu Minhena sa 2:0 i prvu veliku titulu u zemlji.

Međutim, s obzirom da su Sovjeti kasno u igri promašili penal, često se zaboravlja koliko su se približili probijanju narandžastog balona. Iako je finale značilo novo poglavlje u holandskom fudbalu, takođe je završila zlatni period za rusku igru jer je pad komunizma počeo da dijeli njene nacije.

Vrijedi se sjetiti da su vicešampioni – predvođeni legendarnim trenerom Valerijem Lobanovskim – pobijedili Holanđane sa 1:0 u uvodnoj utakmici turnira u bivšoj Zapadnoj Njemačkoj. Potom su prešli na vrh svoje grupe, usput pobjedivši Englesku, i u polufinalu odnijeli jaki italijanski tim sa 2:0, prije nego što su se suprotstavili Van Bastenu, Ruud Gullitu, Frank Rijkaardu i Ronaldu Koemanu u finale.

Van Basten je pokazao dubinu talenta kada je prošao kroz ekipu koja je uključivala osam igrača iz klupskog Dinamo Kijeva. Nije to bilo slučajno, s obzirom da je Lobanovski i dalje bio glavni u Dinamu, jednoj od najjačih klupskih strana u Evropi. Odveo ih je do Kupa, pobjednika kupova 1986. godine, pobijedivši na istom takmičenju devet godina ranije.

Još jedan Holanđanin, John Bosman, bio je najbolji strelac u kvalifikacionom takmičenju sa devet golova. As Ajaka započeo je prvu utakmicu Holandije u finalu, ali je nakon toga izgubio početno mesto od Van Bastena.

Ekipu Sovjetskog Saveza činili su: Dasajev, Hidijatullin, Demianenko, Pacovi, Aleinikov, Litovčenko, Zavarov, Protasov (Pasulko 71), Belanov, Mihailičenko, Gocmanov (Baltača 68).

Za ekipu Holandije igrali: Van Breukelen, Van Tiggelen, R Koeman, Van Aerle, Vanenburg, Muhren, Gullit, Van Basten, E Koeman, Rijkaard, Vouters.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име