euro 2016
izvor: twiter

Finale EURO 2016. je susret između tima za koji su svi očekivali da će biti ovdje i tima koji praktično niko nije očekivao. Francuska je bila favorit prije turnira. Portugal je, uprkos njihovom odličnom rekordu u kvalifikacijama, podleteo ispod radara – najblaže rečeno – i njihovi izgledi da stignu do ove tačke izgledali su još mršaviji nakon što su samo prošetali kroz svoju grupu sa tri remija.

Razmišljajući o istoriji francusko-portugalskog rivalstva, postavlja se pitanje: da li se rivalstvo zaista može smatrati rivalstvom ako jedna strana uvijek izađe na vrh? Riječ „rivalstvo“ podrazumijeva malo naprijed-nazad, neku stvarnu konkurenciju na približno ravnom terenu i sigurno određenu raspodjelu plijena. Ali taj opis se ne odnosi na Francusku i Portugal.

Ekipa Fernanda Santosa pobijedila je u samo jednoj od sedam utakmica u regularnih 90 minuta, a prvu međunarodnu čast u zemlji obezbijedio je Ederov gol u 109. minutu nakon što su timovi odigrali u pat poziciji 0: 0.

Bio je to trijumf, postignut bez Cristiana Ronalda, koji je prinudno isključen poslije 25 minuta igre. Ovaj 31-godišnjak je u svom drugom finalu evropskog prvenstva povrijedio koljeno u 17. minutu i nije mogao da se oporavi ni nakon dugotrajnog liječenja. Na kraju ga je na 24 minuta zamijenio Ricardo Kuaresma.
Zvijezda Real Madrida se borio od aprila sa problemima sa kondicijom, i šepajući je prošo kroz finale Lige šampiona protiv gradskog rivala Atletica. Sa tri gola i tri asistencije, očekivalo se da će Ronaldo biti jedina nada Portugalije da spriječi treću evropsku pobjedu nacije domaćina.

Ako je igra tražila pobjednika, bila joj je potrebna inspiracija. A Atletikov Antoine Griezmann je, zaista, u mnogim prilikama napredovao.

Pobijednički gol Edera u 109. minutu obezbIJedio je Portugaliji prvu ikada krunu evropskog šampionata. UspJeli su bez Cristiana Ronalda. Portugalija je krunisana evropskim prvakom nakon pobJede od 1: 0 nad domaćinom Francuskom na Stade de France.

Portugal je postao deseta druga država koja je osvojila Evropsko prvenstvo.

7 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име