EURO 1992
izvor: twiter

Za one koji misle da će ovogodišnje EURO Španija izgubiti, evo priče sa proteklog turnira zbog koje biste mogli ponovo da procjenite.

Prije dvadeset godina, Danska je dobila nešto više od nedelju dana obaveštenja da pripremi tim za Euro ‘92. Manje od mjesec dana kasnije, autsajderi su bili prvaci.

Danci su propustili kvalifikacije završivši kao vicešampioni Jugoslavije, ali sada su se našli bačeni na turnir sa osam timova i plasirani u grupu u kojoj su domaćini Švedska, Engleska i Francuska. Kim Vilfort se pokazao kao jedan od malo vjerovatnih heroja za Dansku tokom dvije nedelje i rekao je za BBC Sport da su njegovi saigrači bili bolje pripremljeni nego što su neki u početku mislili.

„Bilo je onih koji nisu vjerovali da ćemo biti uključeni, ali bili smo svjesni da se malo govori da bi to mogla biti situacija“, rekao je 49-godišnji bivši vezista.

“Tada smo dobili vijesti. Nije bilo diskusije. Danska je morala da učestvuje na turniru. Nije bilo moguće reći” ne “, jer to ne bi pomoglo odnosu Uefe i Danske fudbalske asocijacije… Ali imali smo dobar tim. Pobijedili smo Jugoslaviju u grupnim fazama i trebalo je da igramo sa ZND [timom bivših država Sovjetskog Saveza] nedelju dana prije početka takmičenja.”

Usredsređeni na umove igrača, bilo je vrijeme za turnir, a Vilfort smatra da je Danska bila u situaciji bez poraza.

Ali priča se odvijala ovako: Nerešeno 0: 0 protiv Engleske, praćeno porazom od Švedske. Danci su, ulazeći u krupni meč protiv Francuske, još uvijek imali šanse za kvalifikacije.

Vilfort je za utakmicu Francuske rekao: „Igrali smo bez živaca jer smo mislili da idemo kući“.

Ljudi trenera Richarda Mollera Nielsena pobijedili su u meču sa 2:1, golovima Henrika Larsena i Larsa Elstrupa.

Teškaši Engleska i Francuska su sada bili van turnira, ali sledeći Danci bili su nosioci Holandije, koji su bili izvanredni favoriti da odbiju protivnike.

Danci su se, međutim, hrabro borili i nakon 90 minuta bilo je 2:2, a Larsen je oduzeo još dva gola. Uslijedili su produžeci bez rezultata, pa su se izvodili penali.

Holandskog heroja 1988. Marco van Basten spasio je Peter Schmeichel. To je bio jedini neuspjeh u napadu i defanzivac Kim Christofte je na kraju zapečatio Danski vez u finalu.

Vilfort je takmičenje opisao kao “jedan od najboljih mečeva za nacionalni tim” koji je odigrao, ali je priznao da je njegova defanzivna strana tada imala “malo sreće u finalu” protiv Njemačke. Svjetski prvaci pobedili su domaćine sa 3: 2 u uzbudljivom polufinalu plasirajući se iz grupe B zajedno sa Holanđanima.

Dominirali su u uvodnoj četvrtini finala, a Schmeichel, koji je prethodne godine potpisao za Manchester United, ponovo je bio heroj Danaca, spasivši od Karl-Heinz Riedle-a, Stefana Reutera i Guida Buchvalda. Sljedeća šansa pripala je Danskoj i Džonu Jensenu.

Centralni vezni igrač Brondbija postigao je samo jedan gol u svojih prvih 48 reprezentacija, ali je svoj drugi dohvatio spektakularnim udarcem iz desnog ugla terena.

Potreslo je Njemačku. Sa preostalih 11 minuta, emocija se pretvorila u šok.

Vilfort je naljeteo na ivicu terena, izbegavajući izazov dvojice odbrambenih igrača prije bušenja drugog cilja Danske podnožjem stative. Njegovi saigrači nagomilali su se na sredini veznog igrača i bajka je bila potpuna.

Vilfort je ukazao na čvrstu vezu u timu zašto su trijumfovali protiv očekivanja.

“Deset igrača za koje smo imali u timu ili su igrali ili su ranije igrali za Brondbi. Godinu dana pre EURO, Brondbi je stigao do polufinala Kupa Uefe – to je bila velika stvar za danski klub.

“Imali smo fantastičan duh. Tim je želio da pobijedi i to je vrlo dobro kada ste na najvišem nivou. Kada smo bili pod pritiskom protiv Njemačke, duh nam je pomogao.

„Nismo imali najbolje igrače, ali imali smo najbolji tim“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име