krestovski stadion
/Anton Vaganov/Krestovsky Stadium/REUTERS via Guliver image

Stadion Krestovski je pretrpjeo nevolje otkako je njegova izgrada najavljena 2006. godine. Za početak je trebalo da se otvori 2008. godine, ali je završen tek skoro deceniju kasnije. Novi stadion u Sankt Peterburgu otvoren je 2017. godine i zamijenio je stadion Kirov na ostrvu Krestovski u Sankt Peterburgu u Rusiji. Znamenito mjesto događaja dizajnirao je Kisho Kurokava i služiće kao višenamjensko odredište za razne događaje.

Stadion Krestovski je bio domaćin uvodne utakmice i finala FIFA kupa konfederacija 2017. godine, a biće domaćin i polufinalnih utakmica FIFA-e 2018 nakon što je Rusija pobijedila u kandidaturi za domaćina međunarodnog događaja. U njemu će se nalaziti lokalni fudbalski klub FC Zenit iz Sankt Peterburga.

Stadion je bio poznat po nekoliko popularnih imena kao što su Zenit Arena, Gazprom Arena i Piter Arena pre nego što je službeno ime izabrano u oktobru 2015. godine.

Pozadina stadiona

Odloženi stadion gradi se od 2006. godine nakon što je arhitekta za dizajn izabran na međunarodnom konkursu za dizajn 2005. godine. Vodeći izvođač radova Avant napustio je projekat na pola puta, što je dovelo do potrage za novim izvođačem.

Određena pitanja pojavila su se nakon objavljivanja pobedničke kandidature Rusije za domaćina svjetskog fudbalskog prvenstva. Pitanja vezana za dizajn trebalo je revidirati kako bi se kapacitet povećao sa ranijih 62.000 na 68.000, a takođe i izgraditi stadion u skladu sa najvišim međunarodnim propisima.

Komplikovani kontroverzama i optužbama za korupciju, troškovi izgradnje stadiona došle su se od početne sume 6,7 milijardi RUR (84,9 miliona USD), troškovi su se povećali sa 34,9 milijardi (442,7 miliona dolara) na 43 milijarde (738 miliona dolara), što ga čini jednim od najskupljih stadiona na svijetu.

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име