La Kartuha-stadion
Jon Nazca/ Estadio La Cartuja/REUTERS via Guliver image

La Kartuha je smještena na Isla de la Kartuha u Sevilji, izgrađena je za Svjetsko prvenstvo u atletici 1999. godine. Sa kapacitetom od 60.000, to je šesti po veličini stadion u Španiji i drugi po veličini u Andaluziji.

La Kartuha je bio važan dio ponude Sevilje za Olimpijske igre 2004. i 2008. godine, a jedno vrijeme se nazivao Olimpijskim stadionom. Mjesto je svečanim otvaranjem otvorio La Roja 5. maja 1999. godine, kada je Španija pobijedila Hrvatsku sa 3: 1. Njegova izgradnja koštala je više od 120 miliona eura, ali ga olimpijski oganj nikada nije ukrasio.

Stadion je takođe vidjeo dva finala Kupa kralja, 1999. i 2001. godine i finale Kupa UEFA 2003. godine, između Portugalaca Žozea Murinja i Glazgova Seltika. La Kartuha je takođe ugostila i najbolje tenisere svijeta, bila je domaćin finala Dejvis kupa 2004. i 2011. godine, gde je Španija tamo osvojila dva od svojih šest Dejvisova kupa.

Iako imaju tri odsto udjela u vlasništvu, lokalni fudbalski klubovi Real Betis i Sevilja ga nisu koristili jer imaju svoje stadione, pa se fudbal rijetko igrao na “La Kartuhi”. Šest puta je na njemu nastupala reprezentacija Španije, poslednji put 31. marta protiv takozvanog Kosova (3:1), a najveća fudbalska utakmica odigrana na ovom stadionu je finale Kupa UEFA 2003. Seltik – Porto (2:3).

Andaluzijska vlada je počela da preduzima korake prije COVID-a da reaktivira La Kartuhu, popravljajući krov i postavljajući novu travu dok je potpisivala sporazum sa RFEF-om da tamo bude domaćin sljedeća četiri finala Kupa kralja. Nakon što je UEFA izbacila Bilbao i San Mames kao domaćina EP, umjesto njega je upala “La Kartuha” gde će sva tri svoja meča grupne faze igrati Španija.

U novije vrijeme na stadionu je bilo više koncerata nego sportskih događaja, uključujući Madone, U2, Dipeš moda, Brusa Springstina i AC/DC.

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име