olimpiko-stadion
Filippo Monteforte/ Stadio Olimpico, Rome, Italy/REUTERS via Guliver image

Stadio Olimpiko je izgrađen da služi kao centralni dio sportskog kompleksa Foro Italia. Izgradnja je započeta 1928. godine, a prvi nivo je završen 1932. godine. Radovi na drugom nivou zaustavljeni su usled izbijanja Drugog svjetskog rata i nastavljeni su tek u decembru 1950. godine.

Stadion Olimpiko je zvanično otvoren 17. maja 1953. utakmicom između reprezentacija Italije i Mađarske. Kapacitet je u to vrijeme iznosio 100.000, što su uglavnom činile terase. Služio je kao centralni stadion za Olimpijske igre 1960. godine, a zbog toga su sve terase pretvorene u sJedišta, što je rezultiralo kapacitetom od 53.000 mesta. Tokom Igara na stadionu su se održavale ceremonije otvaranja i zatvaranja, kao i atletska takmičenja.

Osam godina kasnije, stadion Olimpiko je bio glavno mjesto prvenstva Eura 1968, tokom kojeg je bio domaćin meča za treće mjesto i finala između Italije i Jugoslavije (2: 0 nakon reprize). Uglavnom je ostao nepromijenjen sve dok ponovo nije bio mjesto za igranje evropskog prvenstva, ovog puta turnira 1980. godine. Bio je domaćin tri meča u grupama i finala između Zapadne Njemačke i Belgije (2-1). Tih godina je pored toga dva puta bio domaćin finala evropskog kupa: prvo 1977. između Liverpoola i Borussije Monchengladbach (3-1), a drugo 1984. između ponovo Liverpoola i AS Rome (1-1).

Kada je Italija dobila nagradu za Svjetsko prvenstvo 1990. godine, bilo je jasno da je stadionu potrebno masovno renoviranje. Iako su početni planovi imali za cilj samo obnovu stadiona, nekoliko redizajniranja kasnije izgrađen je gotovo kompletan novi stadion. Tribine su sada bile mnogo bliže terenu, a stadion je bio opremljen krovom. To je rezultiralo kapacitetom od 74.000 mesta.

Tokom Svjetskog kupa, stadion Olimpiko bio je domaćin sve tri utakmice mečeva u grupi Italije, meča osmine finala Italije i četvrtfinala i finala između Nemačke i Argentine (1: 0).

U kasnijim godinama stadion je bio domaćin još dva finala Lige šampiona: prvo 1996. godine između Juventusa i Ajaka (1-1), a drugo 2009. godine između Barselone i Manchester Uniteda (2-0).

Stadion Olimpiko je poslednji put obnovljen 2007. godine da bi imao pravo da bude domaćin budućih finala Lige šampiona. To je, između ostalog, podrazumijevalo zamjenu svih sjedišta.

I AS Roma i Lazio su ponekad izrazili nelagodu u igranju na previše prevelikom i ostarelom stadionu u vlasništvu CONI-a. Sredinom 2000-ih, Lacio je imao planove da se preseli na novi stadion, ali to nije uspjelo.

AS Roma trenutno ima konkretne planove za izgradnju novog stadiona, Stadio della Roma, koji će imati kapacitet od 52.500 mesta i nadaju se da će biti završen 2021. godine, mada projekat nedavno ima zastoja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име