UEFA
Prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu, pod nazivom Kup evropskih nacija, održano je od šestog do desetog jula 1960. godine u Francuskoj u organizaciji UEFA-e.

Evropa je bila poslednji kontinent na planeti koji je pokrenuo reprezentativno prvenstvo. Anri Deloni, generalni sekretar Fudbalskog saveza Francuske je davne 1927. godine predložio organizaciju evropskih takmičenja, ali njegova ideja je postala aktuelna tek nakon osnivanja Evropske fudbalske federacije (UEFA) 1954. godine.

Delonijev sin Pjer je obnovio očev predlog za organizaciju kontinentalnog prvenstva, što je na kongresu UEFA u Kopenhagenu bilo prihvaćeno. Takmičenje se na početku zvalo Evropski kup nacija, a počelo je kvalifikacijama 1958. godine. Dogovoreno je da se završnica sa četiri najbolje reprezentacije održi kao turnir u jednoj zemlji.

Brojne evropske selekcije su bile nezainteresovane za ovo UEFA takmičenje, pa je prvo izdanje bilo bez Zapadne Nemačke, Italije, Holandije, Belgije, Švedske i Švajcarske.

Za prvo kolo kvalifikacija prijavilo se ukupno 17 nacija. Jedan od favorita bila je Mađarska, ali ona nije uspjela da izbori završnicu šampionata Starog kontinenta. Na prvom turniru nastupili su trećeplasirani sa prethodnog Mundijala, Francuska, olimpijski pobjednik iz 1956. godine SSSR, olimpijski pobjednik iz 1960. godine Jugoslavija i ČSSR.

Ono što je zanimljivo jeste da je ruska “Zbornaja” ušla u završnicu bez borbe, jer Frankova Španija nije željela da igra protiv komunističkog suparnika. U prvom polufinalnom susretu SSSR je bez većih problema pobijedio ČSSR rezultatom 3:0, dok je u drugom susretu Jugoslavija savladala Francusku rezultatom 5:4.

Finalni turnir se igrao u dva grada Pariz (Park prinčeva) i Marselj (Velodrom).

Jugoslavija, koju su predvodili Jerković, Šoškić, Zebec i Šekuralac, uspjela je da preokrene zaostatak od dva gola (2:4) i u završnici utakmice stigne do velikog trijumfa. U susretu za treće mjesto domaćin je slavio sa 2:0, dok je u “slovenskom finalu” na “Parku prinčeva” u Parizu SSSR nakon produžetka pobijedio Jugoslaviju sa 2:1.

Jugosloveni su poveli golom Galića u 41. minutu, a osam minuta kasnije izjednačio je Metreveli. Pobjednički gol za Sovjete, koje je predvodio sjajni golman Lav Jašin, postigao je Viktor Ponedeljnik u 113. minutu.

Pet igrača na prvenstvu je postiglo po dva pogotka, među kojima i jugoslovenski reprezentativac Dražan Jerković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име