Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020
Izvor: facebook

16. Evropsko prvenstvo u fudbalu svi sa nestrpljenjem iščekujemo. Pandemija korona virusa osujetila je planove da se EURO održi 2020. godine. Sada poslije godinu dana neizvjesnosti kada će i da li će biti održano, konačno je došlo je vrijeme je za reprezentativni fudbal na najvišem nivou.

Dok čekamo početak prvenstva u fudbalu, odlučili smo da vam izdvojimo pet zanimljivosti koje morate da znate ako želite da doživljaj gledanja utakmica bude potpun.

Prvi put u 12 zemalja

Ove godine je Evropsko prvenstvo u fudbalu specifično zbog činjenice da će prvi put u istoriji Starog kontinenta turnir biti odigran u više od dvije zemlje. Domaćini šampionata biće Holandija, Azerbejdžan, Rumunija, Mađarska, Italija, Engleska, Irska, Rusija, Danska, Škotska, Španija i Njemačka.

Španija šampion dva puta u nizu

Jedina zemlja u istorji EURA koja je uspela da osvoji dvije titule u nizi jeste reprezentacija Španije. „Crvena furija“ je 2012. godine odbranila titulu koju je osvojila četiri godine ranije. Ovog puta šansu da to ponovi imaće Portugal, predvođen jednim od najboljih fudbalera današnjice – Kristijanom Ronaldom.

Publika

Iako je više puta najavljivano da će stadioni biti puni, teško je očekivati da će publika u punom kapacitetu moći da prati najbolje utakmice na Evropskom prvenstvu, ali s obzirom da pandemija polako posustaje lijepa vijest je da će neki srećnici ipak zauzeti svoja mesta na tribinama.

Da li će Francuska postati apsolutni vladar?

Aktuelni prvak svijeta je reprezentacija Francuske, a da li će uspjeti da objedini titule? „Pjevcima“ je to pošlo za rukom krajem prošlog i početkom ovog vijeka. A osim njih su taj uspeh ponovile samo još Zapadna Nemačka i Španija. Zanimljiva je kvota na Francuze – 8.00 da će postati prvaci.

Didije Dešan u istoriji

Jedini selektor na šampionatu koji je uspio da osvoji Evropsko prvenstvo u fudbalu kao igrač je Didije Dešan. Velikom i iskusnom stručnjaku je to pošlo za rukom 2000. godine. Ostaje da se vidi da li će i kao selektor preći na stepenik više budući da je njegov tim prije pet godina zaustavljen u finalu.

Ko je vaš favorit za osvajanje Evropskog prvenstva? Ako niste znali ovdje možete odmah preuzeti keš poklon i već sada sastaviti šampionski tiket.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име