Italija
Iako su slovili za prve favorita svojih grupa, Italija i Portugal nijesu uspjeli da se domognu direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Zbog toga će posljednja dva evropska šampiona vizu za Katar tražiti kroz baraž koji će biti veoma komplikovan.

Za evropske selekcije, na Mundijalu je rezervisano 13 mjesta, a njih 10 već je popunjeno.

Plasman na SP kao pobjednici grupa obezbijedili su: Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Hrvatska, Srbija, Španija, Švajcarska, Engleska i Holandija.

Ostala tri mjesta biće popunjena nakon martovskog baraža u kojem će učestvovati 12 selekcija: Portugal, Škotska, Italija, Švedska, Vels, Rusija, Poljska, Sjeverna Makedonija, Turska, Ukrajina (drugoplasirani iz 10 grupa) kao i Austrija i Češka koje su to pravo stekli dobrim natupom u Ligi nacija.

Zbog broja bodova u kvalifikacijama, šest reprezentacija biće povlašćeno za polufinale plej-ofa (Portugal, Škotska, Italija, Rusija, Švedska i Vels) dok će preostalih šest biti nepovlašćeni i oni će prve mečeve odigrati u gostima (Poljska, Sjeverna Makedonija, Turska, Ukrajina, Austrija i Češka).

Na žrijebu, 26. novembra, koji će se održati u Cirihu, 12 reprezentacija biće grupisane u tri grupe od po četiri tima.

Pobjednici grupa idu pravo na Mundijal – a u svakoj grupi igraće se po dvije polufinalne (25. mart naredne godne) i po jedna finalna utakmica (29. mart).

Zanimljivo, već nakon polufinalnih mečeva, status povlašćenih se gubi pa je moguće da se Italija i Portugal sastanu u finalu i jedna od te dvije reprezentacije ostane bez plasmana u Katar.

Domaćini finalnih utakmica biće određeni žrijebom.

Svjetsko prvenstvo u Kataru na programu je od 21. novembra do 22. decembra 2022. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име