Pjerluiđi Kolina
Pjerluiđi Kolina / Twitter
Apsolutno ne postoji ljubitelj fudbala koji ne zna ko je Kolina, a vrlo često je i njegov veliki fan. Naravno da je njegova životna priča vrlo inspirativna i naravno da je najprije krenuo da trenira fudbal.

Međutim, Kolina je očigeldno jako brzo shvatio šta bi “volio da bude kad poraste”, pa je počeo da se bavi suđenjem sa nepunih 18 godina.

Nije mu trebalo mnogo vremena da stigne i do Serije B, a onda i do Serije A. Nekoliko puta je proglašavan za sudiju godine, pa je ova nagrada prestižnog Frans fudbala potpuno očekivana.

Kolina je i ranije nagrađivan, od strane IFFHS bio je proglašen za najboljeg sudiju od 1998. do 2005. godine, a našao se i u Kući slavnih italijanskog fudbala.

-Kada su sudije u pitanju, prvo ime koje nam pada na pamet je njegovo. Od debija 1977. do oproštaja 2005, Kolina je ispisivao istoriju fudbala – navodi Frans fudbal.

Kolina je tokom svoje karijere sudio na 240 utakmica u Seriji A, ali i na 109 međunarodnih duela. Poslednja utakmica u karijeri na kojoj je sudio bila je ona između Portugala i Slovačke.

Možda o njegovoj veličini najviše govori i to što je Fudbalski savez Italije pomjerio starosnu granicu za sudije sa 45 na 46 godina. Svoju karijeru završio je 2008. godine, ali nema sumnje da je i dan-danas mjerilo kvaliteta u sudijskom svijetu.

3 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име