Itan
David Klein /Ethan Nwaneri/REUTERS via Guliver image

Ovaj 15-godišnjak je najmlađi debitant u istoriji engleske vrhunske lige.

Šta ste radili sa 15 godina? Završavate osnovnu školu ili se pripremate za velike ispite? Pa, Itan Nvaneri, sa 15 godina, debitovao je u profesionalnom fudbalu za jedan od najvećih evropskih klubova, Arsenal. Postavio je rekord postavši jedan od najmlađih igrača Premijer lige.

Mladić, rođen u martu 2007. godine, ušao je kao zamjena u poslijednjim trenucima utakmice kod Brentforda. Zamijenivši Fabija Vijeru, u trenutku kada je krenuo dalje, ušao je u istoriju. Nvaneri je oborio rekord Harvija Eliota za najmlađeg debitanta sa 15 godina i 181 dan.

Eliot je imao 16 godina i 30 dana kada je debitovao u Fulamu 2019.

Arsenal je bio na ivici pobjede nad Brentfordom od 3-0 kada je Nvaneri ušao kao zamjena posle 91 minuta i dvije sekunde i zamijenio Viera, koji je takođe postigao svoj prvi gol za Tobdžije.

Pojavio se u igri tri minuta prije nego što je sudija odsvirao poslednji zvižduk nakon 94 minuta. Iako je dobio samo 3-minutnu, stvorio je istoriju postavši najmlađi igrač Premijer lige sa 15 godina.

Posle utakmice, menadžer Arsenala Mikel Arteta je rekao: „Imamo prilike da dovedemo mlade igrače. Prilično smo kratki i prilike dolaze kada se pojave problemi.”

Arsenal je ponovo na vrhu tabele poslije ubjedljive pobjede od 3-0 nad Brentfordom, preskočivši i Mančester Siti i Totenhem, koji su takođe pobijedili.

Ujutru škola, a uveče fudbal.

Teo Volkot je debitovao u Ligi šampiona za Arsenal istog mjeseca kada je Nvaneri rođen.

Nvaneri je imao 12 godina kada je počeo COVID-19, a sada igra fudbal u Premijer ligi tri godine kasnije.

Nvaneri, koji ima 15 i 181 dan, nadmašio je Seska Fabregasa kao najmlađi debitant Arsenala (16 godina 5 mjeseci, 24 dana).

Odakle se pojavio Itan Nvaneri?

Nvaneri je rođen 21. marta 2007, kada je Arsenalov novi stadion, Emirates stadion, završen i klub se preselio sa svog prethodnog matičnog terena, Hajberija, 2006. Bio je prirodno nadaren igrač i ostavio je priličan utisak kada je bio mlađi.

Razvio se u kompetentnog igrača i debitovao je za Arsenal za U-18. Postigao je gol na svom debiju protiv Redinga i ilustrovao svoj upečatljiv kvalitet.

Nvaneri je debitovao za Englesku za U-17 protiv Farskih Ostrva dok je rastao i privukao pažnju seniorskog tima.

Sa nedostatkom Arsenala u veznom redu nakon povreda Martina Odegaarda i Aleksandra Zinčenka. Nvaneri je pozvan u prvi tim i tamo je shvatio da je zaista postao istaknuti vezni igrač.

Posle meča, Arteta se začudila „Bio je to čist osjećaj“.

„Upoznao sam dječaka i zaista mi se dopalo ono što sam vidio. Per Mertezaker i osoblje akademije mi daju zaista dobre informacije, Edu takođe. Upoznao sam ga, trenirao je nekoliko puta sa nama.”

„Juče je morao da dođe jer imamo povrede, posebno povredu Martina Odegaarda, a onda sam imao onaj jučerašnji osjećaj da ću to uraditi, ako se ukaže prilika, i jednostavno sam to uradio.

Pred Nvanerijem je dug put i trebalo bi da istakne svoj razvoj kako bi se pridružio Smitu Rouu i Bukaju Saki u prvom timu.

5 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име