Katanaćo – znate li ko ga je izmislio?

3
134
Opsjednut pobjedom i trofejima, Elenio Erera se vodio logikom da cilj opravdava sredstvo. Na račun toga, njegova trenerska filozofija se svodila na tome da je bitno da ne primiš gol, a u napadu će se stvoriti prilike. Tako je nastao čuveni katanaćo, nama već uveliko poznat u današnjem fudbalu.

Njegova trenerska karijera počela je 1944. godine u Pitou(Puteaux), a završena je 1981. u Barseloni. U doba fudbala, za čiji je osnov bilo pravilo ‘ko više postigne golova je pobjednik‘ i gdje je svaka ekipa jurila gol više, on se opredijelio na totalno suprotan sistem po kojem će da smanji broj primljenih golova i fokus stavi na odbranu. Forsirao je formaciju 5-3-2 gdje je pet igrača igralo u odbrani i svi bili fokusirani na kontra napade. To je ustvari bio katanaćo

Bio je čovjek kojeg su svi mrzjeli zbog takvog pristupa fudbalu. Nazivali su ovakvu filozofiju totalnom degradacijom fudbala, ali nijedna kritika nije urodila plodom kod njega. On je svojim trofejima zapušio usta svim kritičarima.

Katanaćo
Herrera Helenio

Trenirajući Inter postao je šampion Evrope 1964. i 1965. godine, što je njegov najveći uspjeh. Koliko je to veliki uspjeh govori podatak da su čekali Murinja i 45 godina na sledeću titulu prvaka Evrope.

U međuvremenu, stigao je da trenira u Španiji: Atletiko Madrid, La Korunju, Malagu, Sevilju, Real Valjekano i Barselonu. Od ostalih zemalja, trenirao je Romu i Sporting Lisabon.

Njegov uticaj na fudbal nije samo bio stil igre. Uveo je motivacione govore, koristio navijače kao dvanaestog igrača, a pojam ‘karantin’ prije utakmica je potekao od njega.

Igrači nijesu smjeli da piju alkohol i da puše, kontrolisao je ishranu pa čak i slao špijune da vidi da li se igrači pridržavaju mjera. Igrači prije gostujućih utakmica nijesu smjeli da daju izjave tipa “došli smo da igramo fudbal sa vama”, nego se u tim izjavama pokazivala snaga “došli smo da pobijedimo večeras pod svaku cijenu”.

Neke metode rada su bile baš pretjerane. Igraču nije htio da kaže da mu je otac umro, nego mu tek saopštava po završetku meča jer mu je bio neophodan. Takođe, igraču koji je imao srčanih problema nije rekao za njegove smetnje, nego ga je gurao da igra i trenira. Nakon određenih napornih treninga koje mu je odredio, igrač je umro u svlačionici. Đulijano Takola je u pitanju, tada igrač Rome.

Ovakve stvari su napravile podjelu kod ljudi, ali jedno je sigurno – bio je veliki stručnjak koji je promijenio fudbal! A katanaćo će ostati istorija.

3 KOMENTARI

  1. Tvorac katanaca je Nerio Rocco cuveni italijan, zna se cija je rec “catenaco”, i ko ke sa tim stilom bio cak cetri puta sampion sveta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име