Kvalifikacioni mečevi na neutralnim terenima?

Da li će se kvalifikacioni mečevi odigrati na neutralnim terenima?

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) održala je video konferenciju sa generalnim sekretarima svih 55 zemalja članica posvećenu restartu UEFA klupskih i nacionalnih takmičenja u trenutnoj situaciji.

U fokusu diskusije vezane za klupska takmičenja bile su predstojeće kvalifikacije za sezonu 2020/21, sa detaljnim objašnjenjem nedavno objavljenog Aneksa 1 Pravilnika takmičenja (Liga šampiona i Liga Evrope) koji se odnosi na restrikcije u putovanjima i pozitivne rezultate testa kovid-19 koji mogu imati uticaj na kontinuitet takmičenja.

Naglašeno je da postoji mogućnost odigravanja određenog broja mečeva u neutralnim zemljama zbog trenutnih restrikcija po pitanju putovanja i zahtjeva karantina izdatih od nadležnih državnih vlasti, uz prezentaciju detaljnog scenarija.

Po pitanju odigravanja kvalifikacionih mečeva na neutralnim terenima UEFA se zahvalila nacionalnim savezima Poljske, Mađarske, Grčke i Kipra na pomoći i obezbjeđivanju stadiona za odgiravanje mečeva kao i na obezbjeđivanju koridora putovanja timovima koji će za potrebe odigravanja utakmica ulaziti u pomenute zemlje bez ograničenja.

Tema razgovora bio je i septembarski termin za odigravanje utakmica reprezentativnih selekcija, odnosno poteškoće sa kojima se suočavaju nacionalni timovi sa važećim restrikcijama. Neophodna je bliska saradnja svihi timova i Uefe kako bi se osiguralo odigravanje kvalifikacionih mečeva. Odigravanje mečeva nacionalnih timova na neutralnom terenu u ovom momentu ne može biti isključeno.

”UEFA i nacionalni savezi su svjesni važnosti prisustva navijača na stadionima ali je situacija širom Evrope veoma različita. UEFA konstantno prati razvoj situacije i regulative u različitim zemljama i recenzija je planirana za sredinu avgusta kako bi se ustanovilo da li trenutna odluka o odigravanju svih mečeva bez prisustva publike može biti makar djelimično promijenjena”, stoji u saopštenju koje je nakon sastavka objavio Fudbalski savez Crne Gore.

Diskutovano se i o takmičenjima za mlađe nacionalne selekcije, uključujući i predlog da se većina takmičenja pomjeri za proljeće 2021. godine.

Postavi odgovor