UEFA šampion
UEFA / Twitter

Liga šampiona u fudbalu, bi mogla da ima nešto drugačiji format završnice od onog koji je ustanovljen godinama u nazad.

Mnogo drame bilo je u prethodnih mjesec dana oko Lige šampiona. Prvo su se klubovi pobunili i formirali sopstveno elitno takmičenje Superligu koje je za gotovo dva dana prestalo da postoji, da bi potom UEFA objavila potpunu reformu od 2024. godine.

Ubuduće će Ligu šampiona igrati više timova – i to po “švajcarskom” modelu – dok sada stižu nove informacije o izmjenama takmičenja koje se mnogima neće dopasti.

Kako prenosi “Njujork tajms”, dakle veoma relevantan izvor, UEFA je bila zadovoljna načinom na koji se brzinski završila Liga šampiona za sezonu 2019/20.

Tada je usljed pandemije koronavirusa takmičenje pomjereno za avgust, a svi mečevi od četvrtfinala odigrani su na jedan meč – u istom gradu. Taj koncept dopao se Aleksandru Čeferinu, a čini se i drugim čelnicima UEFA.

Fudbal je dugo odolijevao konceptu “fajnal-fora”, kakav recimo imamo u Evroligi, ali je prošlogodišnje izdanje sve promijenilo i sada se o tome ozbiljno razmišlja.

Problem su TV prava i smanjenje broja mečeva u završnici, ali sigurno će u UEFA pronaći način kako to da riješe ukoliko budu voljni da uvedu “nedelju Lige šampiona” u skoroj budućnosti. Navijači četiri kluba okupili bi se u istom gradu, a u razmaku od nekoliko dana saznali bismo prvaka.

Ukinuo bi se dosadašnji koncept u kome se u polufinalu igraju dvomeči, a jasno je da bi to podiglo samu atraktivnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име