Najbolji sada, ali kako su počeli…!?

0
86
Mauricio Sari, Antonio Konte, Dijego Simeone i Žoze Murinjo važe kao najbolji fudbalski treneri današnjice. Osim specijalnih taktičkih detalja kojima su osvojili svijet fudbala njihov početak u trenerskim vodama je veoma zanimljiv. 

Mauricio Sari-ako niste znali nikada se nije bavio profesionalno fudbalom. Njegov primarni posao je bio bankarstvo. Svoj prvi trenerski posao krenuo je iz Peskare preko Verone, na čijoj se klupi zadržao svega dva mjeseca. Nakon toga je preko Peruđe, Groseta, Aleksandrije i Sorenta došao do Empolija u kojem su mu se sve kockice poklopile i tada je počela njegova era. 

Antonio Konte-2011. godine uvođenjem Siene u Seriju A otvorila su mu se vrata Juventusa sa kojim je dominirao narednih pet godina. Ali nije Juventus prvi klub koji je Konte vodio u Seriji A, to je vjerovali ili ne-Atalanta. 

Dijego Simeone-nakon neuspješnih pokušaja da se probije kroz argentinsku ligu gdje vodio čak četiri kluba došao do Katanije i tu osjetio ukus evropskog fudbala. Zadžao se svega pola sezone i otišao u Racing. Međutim,stiže neočekivani poziv Atletiko Madrida koji nije mogao da odbije. Taj put još traje,a kako je uspješan trajaće još nekoliko godina. 

Žoze Murinjo-za razliku od Sarija veoma malo je igrao profesionalni fudbal. Njegovo pravo upoznavanje sa fudbalom i pronalaženje sebe je počelo u Barseloni gdje je bio prevodilac Bobiju Robsonu od kojeg je najviše naučio o današnjem zanatu. Prvi pokušaj samostalnog treniranja je počeo u portugalskoj ligi, ali ne u Portu kako mnogi misle nego u protivničkom taboru-Benfici. Zatim je preuzeo Leiriju iz koje se plasirao u Porto i sjajnim uspjesima plasirao sebe u ovo što danas jeste. 

Da li se slažete da su ovo najbolji fudbalski treneri

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име