Pred bankrotom klubovi Lige 1!

8
88
Francuski klubovi pred bankrotom,pogođeni su velikom finansijskom krizom koja je eskalirala pojavom pandemije koronavirusa i prekidom fudbala.

Domaće onlajn novine, Mediapart ističu da se zbog ovoga, najjača fudbalska liga u zemlji nalazi pred bankrotom.

Na sastanku članova Profesionalne fudbalske lige LFP, koja je zadužena za takmičenje, dogovoreno je da se uzme pozajmica od 225 milona eura za koju će garant biti država Francuska.

Ova suma trebala bi da ispegla gubitke od TV prava za prenose mečeva koji nisu odigrani zbog prekida sezone. Naime, Kanal+ koji prenosi utakmice Lige 1 odbio je da isplati novac, budući da dobar dio sezone nije odigran.

Međutim, Mediapart tvrdi, na osnovu dokumentacije do koje je došao u posjed, da LEP prikriva pravo stanje i stvara optimističku sliku u medijima i da pozajmljena suma ne može nadoknaditi ni polovinu gubitaka klubova.

“Nekoliko klubova je na ivici bankrota, poput Marseja, Bordoa i Sent Etjena. Samo u sezoni 2018/19 akumulirani gubici ovih timova iznosili su 160 milona eura” – navodi se u tekstu Mediaparta.

Nisu samo u pitanju gubici od TV prava, već činjenica da klubovi trenutno nemaju nikakve prihode. Izostali su i dobici od prodatih ulaznica, a nema ni transfera igrača.

Pozajmica od 225 miliona, klubovima će biti podijeljena prema njihovom plasmanu na tabeli, pa će tako najveći dio otići Pari Sen Žermenu, klubu koji nema finansijskih problema.

Očekuje se da će klubovi Lige 1 do kraja juna ući u deficit od oko 440 milona eura.

Od početka pandemije koronavirusa i nastale finansijske krize zbog prekida fudbalskih prvenstava u Evropi, klubovi “Lige petice” do sada su igubili preko 4 milijarde eura.

8 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име