arsenal
Twitter: Arsenal
Arsenal i Junajted godinama su se takmičili i svojevremeno bili veliki rivali.

“Venger ne zna ništa o engleskom fudbalu, nov je ovdje i može da priča o japanskoj ligi”. 

Ovako je Ser Aleks propratio prve komentare kolege koji je totalno nepoznat engleskoj javnosti stigao u PL. Doduše, manje je poznata činjenica da je Dejvid Din potpredsjednik Arsenala želio Vengera nakon smene Džordža Grejema.

“Ne znam ništa o novom menadžeru, ne znam da li zna engleski”, rekao je lider svlačionice Toni Adams.

Arsenal je bio poznat kao aristokratski klub.Grejem je sa njima osvojio šest trofeja, uključujući i KPK.Arsenal je pomenuti evropski trofej 1994. osvojio pobjedom nad Parmom, a u pet utakmica, računajući i finale, dakle od četvrtfinala, dali su samo četiri gola i primili tek jedan.

Venger je ukinuo opijanja utorkom poslije treninga, promijenio ishranu, doveo nutricionistu, sve to su bile nepoznate stvari u engleskom fudbalu.Može se reći da je u svemu tome imao sreće jer čovjek koji mu je “čuvao mjesto” posle Grejema, još jedan Škot, Brus Rioč je uspio konačno da ubijedi Arsenal da otvori kasu. Tako je Venger već u prvoj sezoni zatekao Bergkampa i rekordno pojačanje Mersona, a već prve zime je dodao nepoznatog Anelku kako bi dodatno ojačao napad.

Upravo te prve sezone nastalo je i rivalstvo sa Junajtedom.Dejvid Plat koji je u klub donio iskustvo iz Italije i drugačiji pristup od englenskog je ubijedio igrače da će napredovati promjenom režima ishrane i odricanjem od štetnih navika.

Ta prva titula iz 1997-1998 se prečesto pogrešno proglašava za trijumf fudbala koji će kasnije proslaviti Arsenal. Naime, i sam Venger kaže da je krenuo od onoga što je najbolje, imao je 12 bodova zaostatka za Junajtedom u februaru, stigao do titule u maju pobedom protiv Evertona. 

Arsenal je, upravo te prve godine, u mečevima koje je imao sa Junajtedom, oba puta nadigrao ekipu Junajteda, pored toga osvojili su i kup pobjedom protiv Njukasla u finalu, ali su već u kupu UEFA eliminisani od PAOK-a.

Arsenal je, tokom ite istorijske sezone, primio više golova od Mančester Junajteda.

Četiri godine kasnije kada je osvojena nova dupla kruna, tim je bio posve izmijenjen.To je sezona u kojoj se sa Adamsa, Vinterburna i sličnih igrača prešlo na Ešlija Kola, Lorena koji je iako ofanzivni vezni igrao desnog beka, Van Bronkhorsta, Ljungberga, Piresa i Anrija, da ne nabrajamo, već smo zaboravili Kanua i Viltorda.

Tokom tog perioda dominirala su dva tima, Junajted i Arsenal.

Venger je, kasnije, izgubio bitku, najprije zbog novca ali i činjenicom da je njegov ogorčeni neprijatelj Murinjo unio nove metode, ali i novu krv u PL, taj koncept je poražen definitivno 2006. u finalu Lige šampiona, nakon toga, Arsenal nikada nije bio dovoljno konkurentan Mančester Junajtedu i Ser Aleksu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име