Samba VS. kolo

8
158
Kolo
Foto: Montevideo project

Različiti stilovi, samba i kolo, ponovo će se večeras sastati na istom mjestu – u Dohi, Kataru u okviru derbi susreta između Srbije i Brazila!

Danima se po društvenim mrežama mogu vidjeti i različite interpretacije čuvenih riječi Boška Simonovića, Bože Dunstera, selektora sa prvog Svjetskog šampionata iz serije, filma, MONTEVIDEO, a jedna od najboljih je replika sa Tirketom koga igra Miloš Biković:

Boško Simonović: “To! Na njihovu sambu mi ćemo kolo!

Aleksandar Tirnanić: “A šta ja da radim?”

Boško Simonović: “Ti, Tirke, povedi kolo”

Tako je i bilo dalekog 14. jula 1930.godine, baš kao u filmskom, genijalnom, ostvarenju Dragana Bjelogrlića. Brazilska samba nije bila tog jula bolja od srpskog kola, iako se o selekciji sa Balkana skoro ništa do Mundijala nije znalo.

Brazil je već tad važio za fudbalsku velesilu, u tom trenutku je već bio dvostruki prvak Južne Amerike. Taj ponedjeljak, 14. jula, bio je prohladan, što nimalo ne čudi jer je u Južnoj Americi godišnje doba bilo zima, kiša je stala pred start meča, ali je duvao jak vjetar.

Govor doktora, Mihaila Andrejevića

Selektor Boško Simonović i njegovi izabranici su bili zadovoljni zbog vremenskih uslova, računali su da će im vrijeme više odgovarati nego Brazilcima koji su navikli na vrućine. Igrači su djelovali mirno pred polazak na utakmicu. Na izlazu iz hotela, nekoliko naših iseljenika, držeći se običaja iz zavičaja, prolilo je vodu za sreću.

kolo,Samba
Mihajla Andrejevića, srpskog doktora i poliglotu (govorio sedam jezika) u filmu igra sjajni Vojin Ćetković

Po dolasku na stadion “Sentral park” igrači odlaze u svlačionicu, a dr Mihajlo Andrejević, legendarni Andrejka, drži kraći, ali epski govor. 

“Vi danas ne igrate za sebe, već za svoju zemlju, onu za koju su vaši očevi i djedovi davali živote na bojnom polju… Vi danas imate priliku da uđete u istoriju, vi ste odabrani da danas, daleko od domovine, pronesete njenu slavu”, zaključio je dr Andrejević.

“Bože pravde” i plavi dresovi

Zanimljivo je da su fudbaleri Jugoslavije na ovom meču igrali u svijetlo plavoj, a ne crvenoj garnituri dresova, što je bila umjetnička sloboda reditelja. Oko 24.000 ljudi na tribinama pozdravlja igrače dok muzika intonira tadašnju verziju himne “Bože pravde” koja je bila zvanična himna Kraljevine Jugoslavije. Jugoslovenski tim pozira sa maskotom, jednim dječačićem od pet godina obučenim u srpsku narodnu nošnju, sa šajkačom na glavi i loptom u ruci. Taj dječak je bio inspiracija za izmišljeni lik dječaka Stanoja u serijalu “Montevideo”.

Sastav je bio sljedeći:

JUGOSLAVIJA: Jakšić, Ivković, Mihajlović, Arsenijević, Stevanović, Đokić, Tirnanić, Marjanović, Bek, Vujadinović, Sekulić.

BRAZIL: Joel, Briljante, Italia, Hermogenes, Fausto, Fernando, Poli, Nilo, Araken, Preginjo, Pereira.

kolo,Samba
Sastav Brazila
kolo,Samba
Sastav Jugoslavije koja je osvojila na kraju prvenstva treće mjesto

Tok utakmice

U početnih desetak minuta trajalo je “ispitivanje snaga”, a poslije toga Brazilci počinju da stežu obruč oko našeg gola, ali dvije polušanse rješava lijepim paradama Milovan Jakšić. Posle jedne njegove odlične intervencije i “boksovanja”, lopta je završila u korneru poslije koga Ivković glavom izbija loptu daleko od našeg gola. Prihvata je Ljubiša Stefanović Leo, tačnim dodavanjem pronalazi Arsenijevića, ovaj produžava ka Vujadinoviću koji dodaje do Sekulića. Iskusni internacionalac grabi ka golu, to je već ozbiljna šansa koja diže na noge gledaoce. Slijedi snažan šut koji golman Brazilaca Žoel odbija, ali natrčava Tirnanić i šalje loptu u mrežu – 1:0 za Jugoslaviju! Igrao se 21. minut.

Tirnanić je postao prvi tinejdžer, strijelac, na Svjetskim prvenstvima i do dolaska Pelea bio je najmlađi strijelac u istoriji Mundijala.

Publika je oduševljena, jer je većinski navijala za Jugoslaviju, a protiv Brazila, jer se smatralo da je Urugvaju najteži protivnik na putu ka svjetskoj tituli baš Brazil, koji ih je redovno dobijao u Kopa Americi. 

kolo,Samba
Kapiten reprezentacije, Milutin Ivković Milutinac i glumac Viktor Savić koji u serija igra ulogu tragično ubijenog kapitena (strijeljali ga nacisti 1943.godine)

Euforija se na tribinama još nije stišala, a slijedi nova radost za Jugoslovene. U 30. minutu “plava” odbrana zaustavlja još jedan napad protivnika, Stefanović dodaje loptu malo povučenom Moši Marjanoviću koji prelazi dvojicu rivala i pronalazi Ivicu Beka, ovaj se probija između defanzivaca Brazila i snažnim udarcem šalje loptu u mrežu. Na tribinama erupcija oduševljenja, Brazilci ne vjeruju u ono što vide sopstvenim očima!

Stefanović u 44. minutu iznosi loptu iz kaznenog prostora, kao kod drugog gola, Moša je prihvata na polovini, prenosi je na protivničku i ne gledajući pronalazi na desnom krilu Tirketa, sa kojim je mogao da igra “vezanih očiju”. Brzonogi Tirnanić prodire i centrira ka Ivici Beku, koji opet bježi bekovima i sa nekih 14 metara opaljuje pravu “bombu”. Lopta je po treći put u mreži, 3:0 za Jugoslaviju! Ali ipak pomoćni sudija iz Francuske maše i doziva glavnog sudiju koji poslije konsultacije poništava gol zbog navodnog ofsajda, o kome nije bilo ni govora.

kolo,Samba
Ivica Bek u serijalu proslavlja pogodak protiv Brazila

“Plavi” sportski primaju nepravdu, ali zato publika žestoko zviždi i izražava nezadovoljstvo. U poluvremenu se u svlačionici Jugoslavije pojavljuje sudija Tehada i moli, preko tumača, da ne krivimo njega za treći poništeni gol koji je po njegovom mišljenju bio regularan, ali kaže da je morao da poštuje mišljenje pomoćnika. Ovaj detalj je prikazan i u samom serijalu, a nalazi se i u zapisima dr Andrejevića.

U drugom poluvremenu naleti Brazilaca su bili žestoki. U 62. minutu, poslije trećeg uzastopnog kornera, kapiten Brazilaca Preginjo uspjeva iz gužve da pošalje loptu u mrežu i vrati Brazilu nadu da može da izbegne poraz. Do kraja utakmice više nije bilo igre, već isključivo borbe. Brazilci su žestoko napadali, a Jugosloveni se još žešće branili. Junak meča bio je  golman Milovan Jakšić.

Letio je legendarni Jakša iz ugla u ugao, uhvatio je lopte koje su svi već vidjeli u golu i tog dana je s pravom rođena legenda o “El grande Milovanu”, “Velikom Milovanu”. Zbog ovog spektakla na golu Milovan je dobio i ulicu sa svojim imenom u Montevideu.

kolo,Samba
“El grande Milovan”, siroče iz Kolašina, prvi čuvar mreže na Svjetskim prvenstvima Jugoslavije

Konačno, sudija Tehada svira kraj. Jugosloveni padaju jedan drugom u zagrljaj, Brazilci ne mogu da vjeruju šta ih je snašlo. Vijest je postala planetarni hit, svi su prenjeli da je autsajder sa Balkana napravio veliko iznenađenje, pošto se prije početka takmičenja predviđalo da će Brazil lagano proći grupu i da će biti jedan od glavnih kandidata za osvajanje pehara. 

To je bila prva od ukupno dvije pobjede Jugoslovenskih / Srpskih fudbalera nad Brazilcima. Te daleke 1930. godine kolo je pobjedilo sambu, a ove 2022. godine kolo, ponovo, može biti učinkovitije od sambe.

Čemu je vrijeme tome je i vakat! Aj pa, PUKNI ZORO!

8 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име