Serija a
Twitter: Serija A

Odavno je fudbal postao više biznis nego emocija. Gledaju klubovi i lige kako da se što više dodvore gledaocima i marketinškim magovima, a izuzetak nije ni Serija A.

Naime, italijanska liga sprema, kako je to opisano, dvije radikalne promjene koje bi mogle da zažive od sezone 2023/2024.

Prva se odnosi na smanjenje broja klubova. Umjesto 20 timova u elitnom rangu italijanskog fudbala bi se našlo 18 ekipa.

Tako bi se slijedio primjer Bundeslige i Lige 1 koje već imaju po 18 klubova dok bi Premijer liga i Primera ostale za sada sa po 20 ekipa u elitnom rangu.

Zanimljivo je da je druga uvođenje plej-ofa i plej-auta. Kako bi bilo 18 klubova tako bi se i broj utakmica smanjio pa bi se našlo prostora za utakmice plej-ofa i plej-auta.

Navodi se da bi na tu promjenu klubovi teško pristali pošto bi se baš tako odlučivao novi šampion Italije, ali i klubovi koji bi išli u evropska takmičenja kao i Seriju B.

Kako prenose italijanski mediji promjene najviše gura predsjednik Saveza Gabrijele Gravina koji je upoznao klubove sa svim prednostima i manama predloga.

Naravno, sve se vrti oko novca koga bi navodno bilo daleko više jer bi se koncentrisao kvalitet i napravilo novo uzbuđenje što bi privuklo gledaoce i donijelo više novca od marketinga i TV prava.

Čak je i renomirana revizorska kuća “Dilojt” uradila istraživanje prema kojem bi prihodi Serije A u slučaju uvođenja promjena značajno porasli.

Sastanak o promjenama između predstavnika klubova se uskoro očekuje i postoje zaista velike šanse da se one i izglasaju.

3 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име