Samir na golu
Oblak, Ter Štegen i Alison su sigurno tri najbolja golmana u fudbalskom svijetu. Iza njih idu Handanović, Kurtoa i De Hea. Dva od šest najboljih golmana su Slovenci! Postavlja se pitanje kako da država od dva miliona ljudi za desetak godina proizvede ovakva dva talenta?

Jedan od razloga je sama balkanska genetika tj. visina kojom su dominantni u šesnaestercu. Drugi razlog je fenomenalna igra rukom i refleks svjetske klase. Znamo da su Slovenci aktuelni šampioni Evrope u košarci, vicešampioni u odbojci dok su u rukometu na poslednjem evropskom prvenstvu zauzeli četvrtu poziciju.

Osim toga imaju i moćnu selekciju u hokeju što nije karakteristika balkanskog podneblja. Činjenica da je pozicija golmana veoma zahtjevna u fudbalu, djeca od malih nogu počinju da igraju više različitih sportova u kojima je veoma važna igra rukom i što dovodi do njihove nadprosječne mobilnosti i igre istom.

Osim njih dvojice Slovenija je izvezla u zadnjih desetak godina još nekoliko talenata u najboljim evropskim ligama. Neki od njih su: Greg Sorčan, Gregor Zabret, Jan Koprivec, Vid Belec, Azbe Jug, Rok Vodišek. Upamtite dobro ova imena jer će sigurno, ako ne ovo ljeto već sledeće, bar jedan od njih postati najbolji fudbalski golman.

96 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име