UEFA

UEFA je obavjestila je klubove da će emiterima otplatiti 575 miliona eura zbog prekida takmičenja u Ligi šampiona i Ligi EvropE.

UEFA je tokom sezone 2020/2021 od prodaje prenosa i sponzorskih ugovora za svoja klupska takmičenja trebalo da zaradi 3,25 milijarde eura godišnje.

“To je novac koji neće biti podjeljen. Mi smo u procesu završavanja računa sa UEFA, uz smanjenje oko 575 miliona eura za međunarodna klupska takmičenja”, rekao je predsjednik Evropske asocijacije klubova (ECA) Andrea Anjeli na “onlajn” sastanku 250 članova tog udruženja.

Sve dok pandemije koronavirusa nije prinudno zaustavila, a zatim i izmijenila sistem takmičenja uz manji broj utakmica u nokaut fazi, klubovi Lige šampiona i Lige Evropa trebalo je da podjele 2,55 milijardi eura od novčane nagrade UEFA.

Anjeli, koji je predsjednik italijanskog šampiona Juventusa, rekao je da su klubovi i dalje u krizi i da cijela slika neće biti jasna sve dok ne počnu da se objavljuju godišnji izvještaji narednih nekoliko nedjelja.

On je predvidio da će pojedini klubovi pretrpjeti veće gubitke nego čitave fudbalske konfederacije, poput Uefe.

ECA je ranije predviđala da će evropski klubovi u naredne dvije godine imati manji prihod za četiri milijardi eura zbog uticaja pandemije. Igranje utakmica bez publike pred gotovo praznim stadionima je problem koji je ujedinio sve klubove, naveo je Anjeli.

“Ne radi se samo o atmosferi, već je u potpunosti izbrisan važan izvor prihoda za sve”, dodao je on.

Anjeli je takodje predvidio pad vrijednosti kada se obnove komercijalni ugovori, kao što su sponzorstva za dresove.

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име