UEFA
Foto: Reuters
UEFA je na sastanku Izvršnog odbora odredila sistem kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje će se odigrati od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Evropa će u Kataru imati 13 predstavnika, najviše od svih članica FIFA. Deset selekcija direktno će se plasirati na SP, a tri vize obezbijediće i pobjednici baraža. Baraž za plasman na Mundijal odigraće se po novom sistemu.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo učestvovaće 55 selekcija iz Evrope, podeljenih u 10 grupa, od kojih će u pet biti po pet selekcija, a u preostalih pet po šest reprezentacija. Kvalifikacije će se igrati u periodu od marta do novembra 2021. godine, a baraž u martu 2022.

Pobjednici deset grupa direktno će se plasirati u Katar, a drugoplasiranim timovima pridružiće se i dvije najbolje selekcije iz Lige nacija, koje do tog trenutka nijesu izborile mjesto na SP, ili u baražu. To znači da će se 12 selekcija boriti za posljednja tri “evropska” mjesa na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

UEFA je potvrdila i to da neke selekcije neće moći da se sastanu u grupama, pa tako Bosna i Hercegovina i Srbija ne mogu da igraju protiv fudbalske selekcije Kosova, Rusija ne može da igra ni protiv Kosova, ali ni Ukrajine, dok Španija ne može da bude u grupi sa Gibraltarom, a Jermenija sa Azerbejdžanom.

Žrijeb grupa održaće se 29. novembra 2020. godine, a za završni turnir u aprilu 2022.

24 KOMENTARI

  1. Nadam se najboljem za naše , ali realno gledano teško da ćemo se plasirati … I ovo mi nije fer Srbija ne moze protiv Kosova , ne može BiH , a Crna Gora je “mogla” pa su nas upropastili sa tom jednom utakmicom , tu je sve puklo u reprezentaciji , ne kažem da bi mi učinili čudo , ali nije bilo fer

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име