Lige
Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin rekao je danas da je ta organizacija spremna da se prilagodi ako pandemija korona virusa ponovo bude uticala na organizaciju Evropskog prvenstva 2021. godine.

Evropsko prvenstvo trebalo je da bude održano ovog ljeta u 12 gradova, ali je takmičenje od strane UEFA odgođeno na godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Vakcina nije pronađena, tok pandemije ne može da se predvidi, što predstavlja dodatne logističke poteškoće za organizatore turnira u gradovima širom Evrope.

“Za sada su svi potvrdili i za sada se držimo našeg plana da turnir bude organizovan u 12 gradova. Ali, u februaru nijesmo znali da se Evropsko prvenstvo neće održati ove godine. Zbog toga smo spremni da se prilagodimo svakoj situaciji. Za sada se čini da ćemo igrati prema istom sistemu od 12 gradova i uvjeren sam da ćemo to uraditi sljedeće godine”, rekao je Čeferin.

On je naveo da je odgađanje Evropskog prvenstva efukoštalo 100 miliona eura. Finansijski uticaj odgađanja do problema u organizaciji i održavanju turnira.

“UEFA će morati da procijeni situaciju kada konačno dođe vakcina i kada stvari postanu normalne jer, za sada, ne znamo šta će se dogoditi… i kada će se situacija vratiti u normalu. Najveći problem u svemu tome je što ništa ne možete predvideti”, naveo je Čeferin.

Koron virus je napravio probleme i u novoj fudbalskoj sezoni, koja je počela kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope, a ekipe sa Kosova su morale da predaju ili odgode svoje utakmice zbog zaraženih igrača.

“To je za sada jedan od najvećih izazova u kvalifikacijama. Ali, ako vlade reaguju tako što ne dozvoljavaju ekipama da igraju, UEFA će morati da razmišlja o tome da ekipe iz tih zemalja igraju utakmice na neutralnom terenu”, dodao je predsjednik evropske kuće fudbala.

Trenutno je prioritet da svih 55 evropskih reprezentacija mogu da igraju utakmice Lige nacija za dvije nedjelje. Poslije toga počinju i takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, u oktobru.

“Zemlje su danas na zelenoj listi, a sjutra na crvenoj. Imali smo mnogo slučajeva u fudbalu. To je veliki izazov i veoma teško, ali povrh svega nepredvidivo, nikad ne znate šta će se dogoditi sjutra”, rekao je Čeferin iz UEFA.

On je izrazio nadu da će se navijači vratiti na stadione do oktobra.

“Tužno je kada na stadionu čujete trenere. To nije isti fudbal, ali i dalje je bolje nego da se ne igra. Nadam se da ćemo imati makar određeni broj navijača u oktobru. Mislim da bismo sa time trebali da počnemo ako se situacija sa korona virusom ne pogorša”, rekao je Čeferin.

12 KOMENTARI

  1. Veoma mi je zao zbog nastale situacije gubitcima I svega ostalog al zivot ide dalje za sve sto prije se oraganizuju na vrijeme ce stici sve….Mora se razmisljati unapred I kako sa ovim virusom dalje

  2. Svaka im cast za organuzaciju u ovako teskom periodu , zaista se trude ali tesko je. Nadam se da ce dto prije biti vakcina i povratku navijaca.

  3. Naravno da je ovo mnogo bolji sistem, gdje i manji klubovi pod znacima navoda, mogu da iznenade favorite. Atalanta, Lajpcig i Lion su bili veoma blizu prolaska, što bi kod dve utakmice bilo mnogo teže. Drugo, vidjeli smo daleko uzbudljivije utakmice, sa puno energije, dobrog ritma od početka do kraja, presinga u poslednjih 10 min meča, nije bilo toliko kalkulisanja. Al novac je nešto što je ovima iz UEFA-e na prvom mestu, tako da se ne nadam ovom sistemu.

  4. Treba samo ukinuti gol u gostima, a sve ostalo da ostane isto. Proklet bio onaj ko polufinalisti oduzme da jednu utakmicu igra kod kuce pred svojim navijacima. Upropastise fudbal glupim formatima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име