Nekadašnji holandski fudbaler Mark van Basten poručio – “Ukinite ofsajd!”

Kada ovakav prijedlog iznese jedna fudbalska veličina kao što je bivši holandski napadač Marko van Basten, to ne može proći neprimjećeno.

U važećim pravilima fudbalske igre, sve nedostatke nije uspjelo da anulira čak ni uvođenje VAR tehnologije. Igra se prekida često, gubi se na dinamici kada sudije uz pomoć tehnologije provjeravaju sporne situacije, a uglavnom se te provjere odnose na nedozvoljene pozicije prilikom postizanja golova, tj. ofsajd.

Legendarni holandski napadač Marko van Basten, kako bi se ti problemi izbjegli, predlaže da se ofsajd ukine i postane istorija!

“Uvjeren sam da bi fudbal bez ofsajda bio mnogo bolji. To pravilo uništava igru i mislim da bi ga trebalo izbaciti. Probajte i vidjećete koliko će biti bolje.” – kazao je Mark.

Holanđanin smatra da bi fudbal postao mnogo uzbudljiviji i zanimljiviji, da navijači traže dinamičnija i brža dešavanja na terenu i da im to treba priuštiti.

Veliku pažnju je izazvao Van Bastenov prijedlog, ali o promjenama pravila ipak odlučuju neki drugi ljudi, ali nesumnjivo je da je njegov apel stigao čak i do njih.