Otkazana Liga 1!

19
171

Premijer Francuske, Eduard Filip najavio je zabranu organizovanja svih sportstkih manifestacija do septembra mjeseca, kao još jednu od mjera u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Ova odluka je tako zapečatila i sudbinu fudbala u ovoj zemlji i primorala čelnike Lige 1 da proglase trajni prekid šampionata za sezonu 2019/20.

Tako je Liga 1 postala prvo prvenstvo iz “lige petice” koje se neće završiti na travnatom terenu.

Klubovi iz francuske prve i druge lige nadali su se da će početi sa treninzima već u maju, a sa utakmicama u junu, ali je odluka Vlade odložila planove.

Još uvjek nije poznato kako će čelnici lige registrovati prekinuto prvenstvo.

Do prekida, prvo mjesto na tabeli je suvereno držao PSG sa 12 bodova više i utakmicom manje u odnosu na drugoplasirani Olimpik iz Marseja. Prva dva mjesta vode direktno u Ligu šampiona. Ekipa Rena zauzimala je treće mjesto koje iz francuskog šampionata vodi u kvalifikacije za elitno evropsko takmičenje.

Poslednja tri mjesta i zonu ispadanja zauzimali su Nim, Amijen i Tuluz.

Postoje nagovještaji da će biti priznato stanje na tabeli koje je postojalo do prekida sezone, a to bi značilo da će biti proglašen šampion, učesnici evrokupova, kao i putnici u niži rang.

Prvenstvo Francuske je treće prvenstvo, poslije belgijskog i holandskog, koje je otkazalo šampionat. Holandska liga je ostala bez šampiona, dok je u Belgiji prvak postao Klub Briž. Nije bilo ispadanja iz liga.

Otkazivanje šampionata biće veliki problem za PSG i Lion koje su ostale bez prvenstvenih mečeva, a koje očekuje Liga šampiona čij nastavak se očekuje u avgustu.

Danas je evropska kuća fudbala, UEFA zatražila od svih nacionalnih liga da do 25. maja odluče o nastavku sezone, što je dva dana prije sastanka izvršnog tijela Asocijacije na kojem će se raspravljati o sudbini Lige šampiona i Lige Evrope za ovu sezonu.

UEFA je, prethodno, na sastancima sa nacionalnim savezima sugerisala da bi najbolje bilo da se domaća takmičenja odluče na terenu.

Jedina evropska zemlja u kojoj fudbalska sezona, zbog pandemije koronavirusa, nije prekinuta je Bjelorusija.

19 KOMENTARA

  1. Ovo je dobro sto su uradili, smatram da za sve imam vremena pogotovo za fudbal. Bitno je da sve prodje a onda nek se nastavi .. da se ne rizikuje

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име