Croatia 2024 – Heroji nacije

U Dubrovniku je sinoć ispisana jedna od najvećih pobjeda u istoriji crnogorskog sporta! Na bazenu dubrovačkog Juga, pred oko 3000 domaćih navijača, pao je aktuelni evropski šampion, Hrvatska. Istinski heroji nacije su u pojedinim momentima protiv sebe imali i diskutabilne sudijske odluke. Sve što je trebalo, savladali smo u večeri koja se mora nazvati istinskim praznikom vaterpola. Na ovaj način, naša selekcija nastavlja da raste i a sa tim rastu i naše šanse da se domognemo odličja na nekom od takmičenja ove godine.

Od samog jutra, sve u našem taboru je bilo u znaku raspleta po grupama. Znali smo da pored našeg meča, veliku težinu imaju dueli Španije i Francuske, te Italije i Mađarske. Zavisno od ishoda ta tri meča se određivao raspored u nokaut fazi ovog takmičenja. Prvi meč, duel između Španije i Francuske je počeo u 17:45h i subjektivni osjećaj je da je od tog trenutka pa do kraja večeri prošla jedna cijela vječnost.

Božić
Orange pictures / VPSCG

Meč između Španije i Francuske je bio izrazito značajan za nas, jer bi pobjedom Španije kako god da odigramo izbjegli onaj najgori scenario u kom u osmini finala igramo sa selekcijom Srbije. Viđeno je dosta drame u tom meču, Španija je vodila maltene cijelo vrijeme, ali je pred kraj utakmice Francuska prišla na gol razlike, a uz to imala i posjed sa igračem više. Felipe Perone je sjajnom parabolom riješio pobjednika i otklonio sve dileme. Krajnji rezultat je bio 9:6 u korist ekipe Davida Martina. Olakšavajuća vijest za sve u našem taboru.

Dok smo se zagrijavali za meč sa Hrvatskom, stigle su krajnje čudne i neobične vijesti iz Zagreba. U drugoj elitnoj grupi se igrao derbi između do danas neprikosnovene Italije i vrlo oslabljene Mađarske. Očekivala se lagana pobjeda Italijana, što bi značilo lagano prvo mjesto u grupi, dok bi Mađari završili treći. U nekom scenariju koji je dolazio iz domena naučne fantastike, Italija bi ispustila prvo mjesto samo u slučaju da izgubi 5 razlike ili više. U tom slučaju, izbjegli bi u četvrt-finalu pobjednika iz meča Srbija – Francuska, a čekali bi našu ili reprezentaciju Hrvatske (onu koja bude poražena). Taj scenario se nekim čudom upravo i dogodio…

Crna Gora
Orange pictures / VPSCG

Meč između naše selekcije i Hrvatske je bio epski po svim parametrima. Ambijent nestvarno lijep, uživanje za svakog protagonistu sportskog procesa. Mala grupa naših navijača je bila prisutna na tribinama, ali je to samo bila kap u moru domaćih navijača. Pjesma i fer navijanje su bili prisutni tokom cijelog meča. Hrvati su se bolje snašli na otvaranju meča, poveli 2:0, da bi na kraju prve četvrtine rezultat bio 4:2. Od tog momenta naša ekipa počinje da igra znatno bolje i već na poluvremenu poravnava rezultat.

U drugom poluvremenu na snazi je bila prava rezultatska klackalica. Obije selekcije su se smjenjivale u vođstvu i bilo je jasno da prisustvujemo utakmici koju će odlučiti jedan detalj. Par minuta pred kraj utakmice, u kontri naše ekipe, nesmotrenost Vlada Popadića, udarac laktom i sudije su svirale tzv. Brutaliti. Riječ je o najstrožijoj kazni u ovom sportu koja označava penal i 4 minuta sa igračem manje. U našem slučaju to je značilo gubljenje napadačkog posjeda, penal i igrača manje do kraja utakmice.

borba
MTB-Photo.com

Loren Fatović je promašio penal za nadu u našem taboru. Do kraja utakmice, branili smo se uspješno, primili svega jedan gol, postigli jedan, a sudijski dvojac je (ne)pravedno poništio gol Đura Radovića za pobjedu. Nakon 11:11, na kraju utakmice, pristupilo se izvođenju penala. Preživjeli smo čudo, psihološki momenat je bio na našoj strani. Ponovo su svi naši igrači pogodili sa penala, dok je Tešanović odbranio nekadašnjem klupskom drugu Konstantinu Harkovu i još jedanput Lorenu Fatoviću.

Znali smo da je pobjeda nakon penala na neki način pirova, jer nas ostavlja na trećem mjestu u grupi, upućuje dalje na Njemačku, a direktno projektuje na Italiju u četvrtfinalu. Ipak, za ovu pobjedu ne možemo reći da je pirova. Čak naprotiv, jedna od najvažnijih, a sigurno najteža u cjelokupnom olimpijskom ciklusu. Pobjeda u kojoj se rađaju neki novi igrači, pobjeda u kojoj raste ova ekipa. Pobjeda koja je potvrda karaktera i pobjeda koja obećava.

Sada snažno na Njemačku, a onda svim silama na Italiju. Za slučaj da su nas birali, da pokažemo da su pogrešno odabrali.

4 Komentara

  Tek ce da se slavi, imam dobar osjecau

  Odgovori

  Zajednickim snagama se pobjede lako nizu

  Odgovori

  Velika Pobjeda naših momaka

  Odgovori

  Najjaci!

  Odgovori

Postavi odgovor