Croatia 2024 – Četvrtfinale neprelazna prepreka

Ponovo je četvrtfinale bilo naša krajnja destinacija na velikom takmičenju. Nijesmo uspjeli prvo da pobijedimo sebe i odigramo svoj najbolji meč. Samim tim, bili smo daleko i od toga da pobijedimo ekipu renomea kakva je Italija. Ovakvi dani su na najvećem nivou sporta neminovnost. Nose sa sobom gorčinu, najteži su dio našeg sportskog života, ali ih moramo preživjeti na nogama i krenuti dalje. Ljepota i draž sporta je u tome što količina želje ne osigurava uvijek pobjedu, i bez obzira koliko mi to željeli, ponekad postoje za nas neosvojive visine. Apenini su za danas bili previsoki.

Dan četvrtfinala je za našu reprezentaciju u poslednjim godinama vrlo specifičan. Koliko god željeli da pobjegnemo od toga, nosimo sa sobom breme neuspjeha u prethodnim pokušajima, što sveukupno utiče na psihologiju cijelog sistema. Kako dan odmiče, prirodno je da napetost raste. Vjerovatno bi većina od nas odmah po buđenju pristala da se meč odigra, kako bi se redukovala ta tenzija i pobjednik bio što prije poznat. Kako je sport uvijek i igra nerava, moramo se prepustiti čekanju i toj rastućoj tenziji.

Crna Gora
MTB-Photo.com

Ta tenzija sa sobom nosi mnogo razmišljanja, ponekad i čuveni ”overthinking”. Što je meč kasnije po rasporedu, to je razmišljanje povećano i manje iskusne ekipe su u riziku da pogriješe. Italija je u ovakvim mentalnim igrama u velikoj prednosti. Možda smo mi i željeli ovu pobjedu više, jer smo gladniji, manje dokazani i ona nam je u ovom trenutku bila sve što nam je potrebno, ali nijesmo bili dorasli. Italijani ovakve mečeve igraju na nedjeljnom nivou, jureći najveće ciljeve kako u Ligi šampiona, tako i u domaćem prvenstvu ili tokom nastupa za reprezentaciju. Stoga je ovaj meč za njih samo jedan od onih koje treba pobijediti.

Tokom meča smo ispoljili par simptoma koji ne odlikuju šampionske ekipe. Meč smo otvorili dobro, vjerovatno se može reći da smo i dominirali u prvoj četvrtini, ali onda su se naši snovi o pobjedi raspršili. Vrlo često u mentalnoj pripremi govorimo o tome da na svim nivoima sporta važe ista pravila, s tim da su osnovne razlike u tome koliki prostor za grešku imamo. Na ovom nivou sporta, svaka greška se vrlo skupo plaća. Par takvih tehničkih grešaka su Italijani brzo kaznili.

Crna Gora
Foto: VPSCG

Drugi problematičan simptom je to što je naša tzv. ”tačka topljenja” u ovoj utakmici bila blizu. Par grešaka, par kontri i prvo rezultatsko odvajanje su bili dovoljni da prestanemo biti jednako agresivni i da sportskim žargonom rečeno, prestanemo ujedati. Ovakvom epilogu kumuje i naša emocionalna potrošenost nastala u grupnoj fazi meča. Derbi mečevi sa Francuskom, Španijom i Hrvatskom su bili iscrpljući za našu ekipu, kako u fizičkom, tako i u emocionalnom smislu, i po prikazanom večeras nijesmo se uspjeli oporaviti u dovoljnoj mjeri.

Jučerašnji dan je pored našeg meča donio još tri meča četvrt-finala. U prvom, triler završnica između podmlađene Mađarske i iskusne Srbije. Mađari su slavili nakon penala, pokazavši da imaju jako širok roster igrača koji mogu napadati medalje na velikim takmičenjima. Objektivno posmatrano, Mađari su najveći pobjednici jučerašnjeg dana. U drugom četvrtfinalnom meču Španci se nijesu ni najmanje mučili protiv najveće senzacije prvenstva, Rumunije. Pobjeda je bila ubjedljiva, čak i više od neke granice pristojnosti.

Crna Gora

Vjerovatno i najveći derbi četvrtfinala je odigran između Grčke i domaćina Hrvatske. U prvom poluvremenu se igralo gol za gol i zaista se u tom trenutku moglo povjerovati da će se gledati još jedna drama na bazenu Mladosti. Međutim, u drugom poluvremenu se razgoropadila domaća selekcija i odigrala nestvaran meč. Grci su u drugom poluvremenu postigli svega 2 gola i to je vjerovatno najlošije poluvrijeme jedne velike selekcije na velikim takmičenjima u ovom olimpijskom ciklusu.

Danas je novi dan i nova energija u našem taboru. Neće biti jednostavno, ali jedino ispravno je brzo zaboraviti jučerašnji meč. Slijedi borba od 5. do 8. mjesta, a naš naredni protivnik je Rumunija.

Postavi odgovor