Đenaro Gatuzo
Instagram: Historyoffootball1846

Svaki sport je po definiciji igra i najbolji u njemu su oni koji se najljepše igraju. Ipak, svoje mjesto pod fudbalskim suncem pronađu i oni koji ne umiju da se igraju. Oni kojima je fudbal tek jedna ratnička disciplina i oni koji se trude samo da pokvare tuđu igru. Prvi među jednakim ratnicima, Đenaro Gatuzo, čovjek koji nije umirao u fudbalskoj ljepoti. Čovjek koji je osvajao i otimao titule.

Ako postoje danas klinci koje zanima istorija fudbala mogli bi u jednom trenutku naići na ime Ivan Đenaro Gatuzo. Pored tog imena mogu pronaći dva puta osvojenu Seriu A (sezone 2003/04 i 2010/11), dva puta osvojenu Ligu šampiona (2003 i 2007), te jedno osvojeno Svjetsko prvenstvo (Njemačka, 2006). Vau … blistava karijera, čovjek koji je osvojio sve što se moglo osvojiti. Mnogi bi pomislili da je to bio umjetnik, virtuoz, fudbalski genije, koji je svojim prisustvom oplodio svaki tim ili reprezentaciju u kojoj se nalazio.

Gatuzo i jeste bio genije, ali ne na konvencionalan način. Nije to bio onaj tip igrača koji će umirati u ljepoti, driblati, postizati golove. Nije imao lopte koje su imale oči i golmani ga se nijesu plašili. Gatuzo je trčao, udarao, smetao, branio, kvario igru i u tome bio najbolji. Bio je sinonim za beskompromisnog borca koji se ne pomjera nikom i koji se ne povlači. Bio je taj tip igrača koji je različit od ostalih karika u timu, da ta raznolikost zapravo čini tim snažnijim, jer drugi timovi nijesu imali ovakav tip doprinosa, u ovakvom intenzitetu. Zato je Đenaro Gatuzo bio srce i duša Milana, onog Milana pod kojim je drhtala cijela Evropa.

Đenaro Gatuzo,čovjek

Može se reći da je prva asocijacija za Đenara Gatuza tim sa San Sira iako treba napomenuti da je branio boje Redžersa, Peruđe, Salernitane i Siona. Vjerovatno sa istom strašću i sa istom količinom srca, a zanimljivo je to da je na početku karijere u Glazgovu dijelio svlačionicu sa legendama kakve su Brajan Laudrup i Pol Gaskojn.

U prime-time periodu Đenara Gatuza, Milan je imao veoma moćan tim. Na svakoj poziciji igrač koji bi mogao da igra za reprezentaciju svijeta. Svi su po nečemu bili specifični, a Gatuzova specifičnost je bila najspecifičnija, jer svi su ličili na nekog, a Đenaro je bio unikat. Original koji je najviše ličio na gladnog pit bula koji će se tući, klizati, disati i hvatati za vrat, koji će smetati, koji neće odustajati. Imati njega na terenu, značilo je ne dati protivniku mira. Imam utisak da je dolaskom Gatuza u Milan ”sistematizovano takvo radno mjesto”, pa je u njegovom odsustvu slične zadatke dobijao Kristijan Broki.

Đenaro Gatuzo,čovjek

Zvanične statistike kažu da za Rosonere odigrao 468 mečeva i da je na njima postigao 11 golova. U prevodu, veznjak koji daje 1 gol na 40 utakmica, na kojima uglavnom igra 90 minuta. Reklo bi se ne i produktivno, sve dok se ne vide brojke koje su postizale kolege iz veznog reda, Klarens Sidorf i posebno Andrea Pirlo. Taj tandem u veznom redu, Pirlo-Gatuzo je bio savršen koktel. Na jednoj strani fudbalski pijanista, izraziti tehničar sa magijom u kopačkama, a na drugoj klasični bubnjar koji se hranio udarcima i kontaktom. Čvrsto vjerujem da Pirlo ne bi bio Pirlo da pored sebe nije imao Gatuza koji ga je relaksirao prljavog posla. Istovremeno, Gatuzo ne bi bio Gatuzo, da pored sebe nije imao Pirla koji je genijalnošću kompenzovao njegov nedostatak kreativnosti.

Đenaro Gatuzo,čovjek

Kada za njega nije bilo više mjesta u Milanu, oprostio se u Sionu gdje je kopačke promijenio trenerskim odijelom. Različite uloge ali identitet isti. Gomila emocije, strasti i svo svoje srce za boje koje braniš. Jedina razlika je što ovoga puta mora inspirisati druge da rade ono što je on radio kao igrač. Vjerovatno je to razlog zbog kog je u kratkoj trenerskoj karijeri promijenio više klubova nego u ulozi igrača. Tako je stigao predvoditi Sion, Palermo, Krit, Pizu, te velikane, njegov Milan, Napoli, a sada je trener Valensije.

Vremena se činjenično mijenjaju i sa novim vremenima dolaze novi trendovi. Sve je više klinaca koji do uspjeha žele kraćim putem, a sve je manje onih koji koji su spremni za veliku ličnu žrtvu zarad kolektiva. Zbog toga, Ivan Đenaro Gatuzo, nije samo priča o velikom i trofejnom fudbaleru koji je osvojio sve svojim borbenim karakterom. Zbog toga, Ivan Đenaro Gatuzo je lekcija iz života.

Đenaro Gatuzo,čovjek

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име