Loris Karius #1 – Put bez povratka

U prethodnom periodu paralelno sa listom najplaćenijih igrača u Velikoj Britaniji, izašla je i Top lista najmanje plaćenih igrača u Premier ligi. Zarade vrlo niske, neke od njih tik iznad najbolje plaćenih fudbalera u Crnoj Gori. Na Top listi, jedno dobro poznato ime. Loris Karius, čovjek koji je odlučio finale Lige Šampiona iz 2018. godine, kada su koplja ukrstili kralj i faraon, sa jedne strane Real Madrid, sa druge Mo Salah i Liverpul. Karius je donio titulu Madriđanima, a jedini problem je bio taj što je branio boje Liverpula. Te večeri, njegova karijera je čekirala kartu u jednom smjeru.

Loris Karius je rođen u Njemačkoj prije 30 godina i pripada toj čuvenoj golmanskoj školi koja je izbacila brojne zvijezde svjetskog fudbala poput Kepkea, Olivera Kana, Jensa Lemana, Manuela Nojera ili Marka Ter Štegena. Onako po formuli, baš kao što to piše u udžbenicima, Loris Karius je prošao sve mlađe selekcije Njemačke reprezentacije i vjerovalo se da izrasta u ozbiljno potentnog golmana. U mlađim kategorijama je branio boje velikana kakvi su Študgart i Mančester Siti, da bi prve seniorske minute upisao u nekadašnjem timu Jirgena Klopa, Majncu.

Alison Beker

Već u Majncu se vidjelo da je riječ o golmanu koji odvaja kvalitetom i nakon 4 godine provedene u tom klubu, stigao je poziv koji se ne odbija. Upravo Jirgen Klop, Enfild Roud i grad Bitlsa. Biti konkurencija Simonu Minjoleu u tom trenutku je bio pravi izazov, jer je Minjole već bio u padu, što znači da nije bio nedostižan, a opet bio je takav da se od njega moglo dovoljno naučiti. Karius je dobijao šansu, ali se ne može reći da je bio standardan. Njegova karijera je išla u tom promjenljivom ritmu sve do proljeća 2018. godine kada su se u finalu Lige Šampiona susreli Real Madrid i Liverpul. Karius je zadobio povjerenje Klopa i utakmicu je počeo na gol liniji.

Epilog je svima poznat. Dvije katastrofalne greške Lorisa Kariusa, momenti za pamćenje Gereta Bejla i pobjeda Real Madrida rezultatom 3:1. Vjerovatno nikada u istoriji fudbala na tom nivou, jedan golman nije zabilježio tako lošu performansu. Medicinski pregledi koji su kasnije odrađeni su doveli do zaključka da je Karius tokom meča vjerovatno zadobio potres mozga, nakon duela sa Serhio Ramosom. Ta okolnost je bila slaba utjeha i Kariusu i Klopu i navijačima Liverpula. Zauvijek će ostati upamćena slika uplakanog Lorisa Kariusa koji moli za oprost navijače Liverpula. Kako je u Engleskoj fudbal malo više od sporedne stvari, veliki broj navijača nije prihvatio izvinjenje, pa su zabilježene čak i brojne prijetnje smrću mladom golmanu.

Alison Beker

Ako postoji išta dobro u Liverpulu u situaciji oko Lorisa Kariusa, onda je to činjenica da je već u prvom prelaznom roku, taj klub svoje redove pojačao Alisonom, Brazilcem koji je nastupao za Romu, a koji je i danas prvi golman tog kluba, a ujedno i jedan od najboljih golmana svijeta u ovom trenutku.

Od te večeri, karijera Lorisa Kariusa je krenula nekim putem u kom nema povratka. Postao je obilježen, vječna mrlja u bogatoj istoriji Liverpula. Slat je na pozajmice u Bešiktaš, zatim Union Berlin, dok je 2022. pojačao Njukasl. U svim tim klubovima ostavio je blijed trag, ponajviše je branio u Bešiktašu, a za Njukasl za sezonu ipo ima zabilježen samo jedan nastup, i to u kupu. Karijera koja se polako ali sigurno gasi, iako je u jednom trenutku davala znake punog sjaja i života.

Alison Beker

Zašto je priča o Lorisu Kariusu zapravo toliko bitna? Nije previše atraktivno kopati po pepelu nečijeg života i prisjećati se onih traumatičnih događaja koji su preokrenuli tok nečijeg života. Svi više volimo priče o herojima i priče sa ”hepi endom”. Ipak, priča o Lorisu Kariusu je lekcija, dobar pokazatelj koliko je sve surovo na tom visokom, najvećem nivou sporta. Baš kao što jedan dobar potez, jedna bravura lansira čovjeka u orbitu, tako i jedan pogrešan korak, u pogrešno vrijeme, zna biti fatalan.

Na najvećem nivou sporta se teško oprašta i teško zaboravlja. Sve je surovo, sve je performansa, koju imaš ili nemaš. Sve je bruto i neto i sve se izražava kroz brojke. Prostora za grešku ima jako malo. A kada se ta greška desi, ukoliko ne postoji kapacitet da se krene jače i napravi instant reakcija, onda je epilog jasan. Priča se približava svom kraju. Baš kao što je to slučaj sa Lorisom Kariusom, čovjekom koji je za par sezona prešao put od aktivnog protagoniste finala lige šampiona do lika sa Top liste najmanje plaćenih fudbalera Premier lige.

9 Komentara

  Lijepo napisano.

  Odgovori

  Jedna greska mu je unistila karijeru.

  Odgovori

  Svidja mi se ovo bas.

  Odgovori

  Odlican tekst.

  Odgovori

  Kolo srece se okrece..

  Odgovori

  Sam pao sam se ubio, kako ono kazu..

  Odgovori

  Nema tu nazad. Nazalost.

  Odgovori

  Svemu dodje kraj

  Odgovori

  Svjesno je ovo uradio

  Odgovori

Postavi odgovor