Luka Mitrović #9 – Heroj iz sjenke

U trenutku kada je košarka u Evropi na ozbiljno visokom nivou, kada skoro pa 15 ekipa konkuriše za drugu fazu u Evroligi, posebna pažnja je stavljena na svemu onome što će uraditi predstavnici ABA lige, Partizan i Crvena Zvezda. U tom svijetlu, Luka Mitrović je neko ko je definitivno zaslužio pozornost sportske javnosti, zbog specifične i dragocjene uloge koju obavlja u koncepciji trenera Sferopulosa i zbog svega onoga što je uradio dok je na klupi Zvezde bio Duško Ivanović.

Ako se pogledaju samo brojke, Luka Mitrović nije naročito atraktivan tip. Korektan, ali ne toliko specifičan da bi proizvodio buku. Uz sve to, ni njegov CV nije toliko impresivan da bi bilo ko vjerovao da je baš on čovjek odluke koji će obezbijediti ostvarenje snova svima iz Zvezdinog tabora. Na sreću, sport nije ono što u brojevima piše, već mnogo više od toga i zbog toga će se mnogi složiti da je baš Luka Mitrović dosadašnji MVP skupe i ambiciozne ekipe sa Malog Kalemegdana.

Šta je to što Luku Mitrovića čini toliko dragocjenim igračem, sa maltene najvećom minutažom u cjelokupnom sistemu Crvene Zvezde?

Budućnost Voli

Na prvom mjestu, tu je ekonomičnost i racionalnost. Riječ je o igraču koji troši minimalan broj lopti, koji se često hrani poenima iz ofanzivnog skoka i čiji ego apsolutno nikada nije ispred potreba ekipe. Poređenja radi, Šabaz Nejpir je neko ko je košgeterski obilježio početak Zvezdine sezone, ali je ova ekipa ”proigrala” tek u onom momentu kada je Nejpir došao u drugi plan. On jeste mnogo napadački donosio, ali to nije bila ekonomična igra. On je igrao, za njega se igralo, ali uticaj na igru ekipe je bio negativan. Vrlo često se u sportu dešava to da je razlog neuspjeha njegova ”prva violina” jer je sistem podređen pojedincu.

Budućnost Voli

Slična je situacija sa domaćim igračima kakvi su Miloš Teodosić i Nemanja Nedović. Nema dileme da je riječ o izuzetno važnim šrafovima u cjelokupnoj mašineriji, ljudima bez kojih bi se teško mogla zamisliti ova Crvena Zvezda. Ipak, ponekad su njihove partije više lični ratovi, krunisani nekim lošim odlukama ili greškama u odlučujućoj fazi meča. 

Luka Mitrović je taj faktor koji donosi odluke u korist Crvene Zvezde. Ratnik bez kompromisa, koji se sportski rečeno, tuče pod svojim i pod protivničkim košem, radi sve što je potrebno za dobrobit svoje ekipe. Ponekad su to poeni, jer je podsjećanja radi, u duelu sa Barselonom bio najbolji strijelac meča, sa 22 poena i 6 ofanzivnih skokova. Vrlo često su to skokovi, pa i asistencije, sve zavisno od toga šta je ekipi potrebno. Uglavnom, ništa nije na silu i ništa se ne mora.

Budućnost Voli

Sa druge strane, kada se malo bolje pogleda njegova biografija, Crvena Zvezda je zapravo jedini istinski veliki klub za koji je ovaj tridesetogodišnjak igrao sa velikim uspjehom. Nakon prvog petogodišnjeg mandata u crveno bijelom dresu, godinama se tražio po Evropi, igrajući za Bamberg, Mursiu i Manresu, Hapoel iz Jerusalima, da bi jednu sezonu proveo i u dresu podgoričke Budućnosti. Partije u plavom dresu su ga preporučile Zvezdi i od povratka u svoj najdraži klub, njegova karijera je u usponu.

Čini se da je ta hemija i ta kompatibilnosti između njega i Crvene Zvezde to što je formula uspjeha. On igra za svoj klub srcem i konstantno dobro, dajući sve od sebe, bez ikakvog pokušaja da privatizuje proces i da izbaci sebe u prvi plan. U današnjem svijetu sporta, gdje je sve postlo biznis i otimanje, igrači ovog profila su zlata vrijedni.

Kada bi dječak u meni sastavljao tim Crvene Zvezde za narednu sezonu, vjerovatno bi njegov prvi izbor bio napadački gladni Nemanja Nedović. Za adolescenta u meni, možda bi izbor pao na Miloša Teodosića, za koncepciju ”umjetnost radi umjetnosti”, za par besmrtnih kroz-overa i trojki iz driblinga. Sada, kao zreliji čovjek i neko ko se bavi sportskom psihologijom, nemam dilemu. Luka Mitrović, za tim, za pobjede, bez posebnih uslova i zagrada. Luka Mitrović – heroj iz sjenke.

5 Komentara

  O njegovim akcijama iz sijenke neki igraci mogu samo da sanjaju!

  Odgovori

  Cisti kvalitet. Njegove majstorije na terenu uvijek gledam sa uzitkom!

  Odgovori

  Igrac koji uvijek ima sta da pokaze

  Odgovori

  To je najbitnije. Ti igraci su zlato ekipe.

  Odgovori

  Ma on je velika legenda.

  Odgovori

Postavi odgovor