Rivaldo
Facebook: Rivaldo Ferreira

Kada otisak svog prsta ostaviš na peharu namijenjenom pobjedniku Lige šampiona, kada u rukama držiš  Boginju rezervisanu za svjetske šampione i kada jedna Zlatna lopta zasija samo za tebe … to znači da si veliki kao Rivaldo.  To znači da si obožavan i da svi misle da je tvoj život bajka. U stvari, malo ko zna kakav si stvarno put prešao da bi se popeo na nebo. Ovo je priča o rudaru koji se zvao Rivaldo i koji je osvojio sve!

Buduća fudbalska super zvijezda Rivaldo Vitor Borba Fereira je rođena 1972. u Brazilu. Borba u imenu, borba u životu, kao neka sudbina. Čini nam se da o njemu znamo sve. Ponikao u Santa Kruzu, sa 16 godina potpisao prvi ugovor i već u prvoj sezoni nagovijestio klasu. Na 14 utakmica postigao 6 golova. Par sezona kasnije, prva stanica je bio tadašnji velikan Deportivo LaKorunja, gdje se dogodio bljesak.

Taj bljesak ga je preporučio najvećem klubu iz Katalonije, gdje pravi transfer karijere. Sa Barselonom osvaja dvije titule prvaka Španije (1998 i 1999), gdje postaje njen glavni igrač, a ubrzo dobija i najveće individualno priznanje u fudbalu, Zlatnu loptu. Ta 1999. godina je bila definitivno njegova godina, obzirom da je pored La Lige i Zlatne lopte osvojio sa Brazilom i Copa America.

Rivaldo

Da 1999. ne bude isključivi vrhunac njegove karijere, pobrinula se 2002. kada je na Mundijalu u Koreji i Japanu, sa reprezentacijom Brazila osvojio titulu prvaka svijeta. Briljirao je na tom šampionatu, postigavši 5 pogodaka na prvih 5 mečeva, uz neke ključne asistencije koje su Kariokama donijele istorijski trofej. Definitivno, bio je igrač koji je u tom momentu pravio razliku i svoje saigrače činio boljim.

Epizoda u Barseloni je završena prelaskom u AC Milan, gdje uistinu Rivaldo nije ostavio značajniji trag. Ipak, boravak na San Siru je obilježio jedini veliki trofej koji mu je nedostajao, a to je pehar namijenjen pobjedniku Lige Šampiona. Tim peharom, Rivaldo je kompletirao kolekciju najvećih trofeja i može se reći da je jedan od rijetkih fudbalera koji su tokom karijere osvojili kontinentalno prvenstvo, Svjetsko prvenstvo, Zlatnu loptu i Ligu šampiona, uz nacionalni šampionat u jednoj od Liga 5.

Rivaldo

U nastavku karijere, po odlasku iz Milana, Olimpijakos iz Atine je bio najbolji klub u kom je igrao, a nakon Olimpijakosa promijenio je još desetak manjih klubova širom svijeta. Kuriozitet je da je profesionalnu karijeru okončao u 43. godini. Sve što je navedeno u dosadašnjem dijelu teksta su podaci iz biografije dostupni svim ljubiteljima njegovog lika i djela ali i sporta uopšte. Međutim, ovi podaci i ovi trofeji su samo drugo poluvrijeme priče koju malo ko od nas zna.

Naime, Rivaldo je kao i većina brazilskih zvijezda odrastao u siromaštvu. U ovom slučaju, to je bilo ekstremno siromaštvo. U svom djetinjstvu, Rivaldo je imao još nešto ekstremno. Ljubav prema fudbalu. Ljudi blisku njemu su svjedočili da je prva prepreka u njegovoj karijeri bila teško prelazna i ona se zvala daljina. Biografi kažu da je Rivaldo živio 15tak kilometara daleko od stadiona i da je svakodnevno morao trčati da bi došao u poziciju da odradi trening.

Zamišljam klince koji danas treniraju fudbal i koji sanjaju da postanu veliki. Koliko njih bi svakoga dana, po žegi, po prašini, trčalo polumaratone samo da bi došlo u poziciju da treniraju. Vjerovatno Rivaldo, tada kada bi došao, ne bi odradio trening mehanički, zato što je samim dolaskom platio veliku žrtvu, pa bi suludo bilo besciljno defilovati po fudbalskom terenu.

Rivaldo

Druga anegdota kaže da je za nove kopačke Rivaldo skupljao novac tako što je radio u rudniku, upravo u vremenu ekstremne gladi i siromaštva njegove porodice. Ko zna šta je kopao i šta je tražio u tom rudniku, ali je defintivno našao zlato. I Zlatnu loptu i Zlatnu Boginju.

Zbog toga Rivaldo nije priča o bogatstvu, o vilama i milionima. Rivaldo je priča o ljubavi, o njenoj uzvišenoj fazi, opsesiji, koja uvijek nađe način da pretvori trud u uspjeh. Upravo zbog toga, uspjeh danas nije česta pojava, jer da bi nam život vratio više nego što vrati drugima, moramo mu prvobitno dati, više nego li mu daju drugi. Rivaldo je ne znajući epilog, davao i više nego je mogao.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име