SESTRE POLGAR #1 – Biseri najvećeg eksperimenta

Na svakom koraku, posebno u manjim sredinama gdje se teško naučno objašnjavaju sportski fenomeni, licitira se o uticaju talenta na krajnji epilog. Sportisti, treneri, mediji, riječ talenat upotrebljavaju skoro pa svakodnevno, dok na drugom kraju kontinuuma rijetki negativno klimaju glavom. Laslo je bio jedan od takvih, usitinu ekstreman i vrlo spreman da svoj život pretvori u eksperiment kako bi dokazao njegovu ”teoriju ekspertize”. Vjerovao je da svako može postati sve, u prevodu svjetski šampion u bilo čemu, ako tome prethodi veliki i sistematičan rad.

Kako u svojim ekstremnim stavovima nije imao previše saputnika, morao je da ih stvori. I to bukvalno. To bi značilo da je morao oformiti porodicu, izroditi djecu, koja bi postala dio najvećeg sportskog eksperimenta nad ljudima. Prvi korak je uspješno obavljen onog momenta kada je Laslo svojim teorijama opčinio mladu Ukrajinku Klaru, koja je svjesno ušla u brak, koji je samo jednim dijelom bio brak, dok je suštinski to bio veliki eksperiment.

Anatolij Karpov

Bračni saputnici su izrodili troje djece, tri kćerke, Žužanu, Sofiju i Judit. Jedan od najtežih zadataka, ujedno i najvažnijih koji su bili pred Laslom je bio odabrati djelatnost u kojoj će njegova djeca postati prvaci svijeta. Nakon određenog razmišljanja došao je na ideju da bi šah mogao biti pogodno tle za dokazivanje, jer je vrlo objektivan i precizno mjerljiv, nema spoljnih varijabli, povreda, a uz sve to, ni on ni supruga Klara nijesu imali dodirnih tačaka sa šahom, što bi spriječilo zaključivanje o ”šahovskim genima”.

Jako puno vremena je provodio učeći o šahu i pedagogiji šaha, a njegova metodologija se zasnivala na ranoj stimulaciji (ranom uključivanju djece u šah) i učenju kroz igru, bez tenzije i pritiska. Laslo je sa svojom djecom kreirao ambijent opsesije šahom, gdje su mnogo vremena provodili za šahovskom tablom, zajedno vježbali, igrali se sa figurama, posmatrali jedni druge dok uče da igraju i savlađuju šahovske vještine. Na neki način, šah je bio medijum porodične ljubavi, zajedničkog provođenja vremena i zajedničkih ideala. Iako je sve ovo u osnovi bio eksperiment, ali Laslo Polgar nije preskočio krucijalni korak – da eksperiment napuni ljubavlju prema onim čime su se djeca bavila.

Anatolij Karpov

Koliko je zapravo u cjelokupnoj priči bio važan taj sistem koji je Laslo kreirao, pokazuje podatak da kako je koje dijete kasnije ulazilo u priču, tako je postajalo sve uspješnije. Vjerovatno je i njegova metodologija postajala bolja, učio je dosta toga na svojim dobrim potezima ali i svojim grešakama. Krajnji produkt čitavog tog sistema je Judit Polgar, šahovski biser, najbolja među šahistkinjama svih vremena.

Njena najstarija sestra Žužana je takođe bila nešto što bi se moglo nazvati ”čudom od djeteta”, iako je suštinski samo jako rano krenula i bila sistematično vođena od strane svog oca i trenera. Sa 12 godina je osvojila titulu prvaka svijeta za djevojčice do 16 godina, a sa 14 godina je postala najbolja šahistkinja svijeta. Do kraja karijere, osvojila je 4 Svjetska šampionata za žene i 5 šahovskih Olimpijada. Jedina je osoba u istoriji šaha sa osvojenom Trostrukom krunom, koja označava brzi, blic i klasični svjetski šampionat.

Srednja od sestara, Sofija je sa 5 godina osvojila šampionat Mađarske za djevojčice do 11 godina. Kasnije je osvajala medalje na brojnim renomiranim takmičenjima i šahovskim olimpijadama, ali je ostala zapamćena po nečemu što nijedan šahista nikada nije učinio. Bilo je to tzv. ”Čudo u Rimu”, kada je pobijedila 8 velemajstora koji su u tom trenutku bili među najvećima na svijetu. Kritičari su rekli da je njena partija u Rimu jedna od 5 najbolje odigranih i najvećih u istoriji toga sporta.

Anatolij Karpov

Što se tiče same Judit Polgar, kao najvećeg bisera cjelokupnog eksperimenta, treba reći da je oborila sve moguće rekorde u mlađim kategorijama. Bila je prva djevojčica koja je pobijedila na Svjetskom prvenstvu za mlađe u kategoriji oba pola. Sa 15 godina i 4 mjeseca je postala najmlađi velemajstor u istoriji šaha u konkurenciji oba pola. Više od deceniju je bila ubjedljivo najbolja šahistkinja svijeta i jedina žena na svijetu ikad koja pobijedila svjetske veličine kavi su bili Gari Kasparov, Anatolij Karpov i Višvanatan Anand.

Kuriozitet je da su sve sestre Polgar i danas aktivne u šahu, samo u različitim ulogama. Zbog toga što je šah njihov život. Ovaj eskperiment, za koji će mnogi reći da je surov i nehuman, je svijetu podario najveće šampione u šahu, a šahu kao sportu podario tri izuzetne dame kakve su Žužana, Sofia i Judit Polgar.

Postavi odgovor