Crna Gora
Foto: Vaterpolo i plivački savez Crne Gore

Uvijek je lijepo kada se u našem okruženju odigravaju veliki sportski događaji, te kada naše federacije i organizacije imaju ulogu domaćina najvećim imenima u svijetu sporta. Tako se trenutno, u Podgorici odigrava Svjetski kup u vaterpolu koji je pored naše reprezentacije, okupio najveće sile u ovom sportu poput aktuelnog svjetskog prvaka Španije, aktuelnog olimijskog prvaka Srbije, aktuelnog broznanog sa svjetskog prvenstva Grčke, a tu su još i vrlo potentne ekipe Gruzije i Australije. 

Naša reprezentacija je u specifičnom momentu, u svojevrsnoj tranziciji koja se odnosi na smjenu generacija. To znači da se traže novi lideri, nova energija koja će tim povesti do najvećih visina. U odnosu na prethodnu godinu, mlada ekipa je lišena usluga kapitena Marka Petkovića koji se povukao iz reprezentacije, a trenutno su sa spiska izostali iskusni Dejan Lazović i Bogdan Đurđić. Crnogorsku javnost moze hrabriti činjenica da sve više reprezentativaca nastupa u najelitnijem Ligi šampiona, čime se donekle kompenzuje izuzetno loša situacija u crnogorskom klupskom vaterpolu. Turnir u Podgorici je idealna prilika da mlada ekipa predvođena novim kapitenom Tešanovićem pokaže koliko je opasna u konkurenciji najjačih ekipa svijeta.

Jedan od favorita turnira je aktuelni prvak svijeta i bronzani sa prvenstva Evrope, selekcija Španije. Vrlo specifična selekcija koju sačinjavaju uglavnom igrači iz Barselonete i Sabadelja, ljudi koji se međusobno jako dobro poznaju i koji su vrlo dobro uigrani. U Podgoricu su došli oslabljeni, lišeni usluga Alvara Granadosa koji je jedan od najboljih napadača svijeta i Larumbea, takođe važnog člana u mašineriji trenera Davida Martina. U ovoj ekipi koju krasi prije svega zajedništvo, prva imena su legendarni Felipe Perone, Alberto Munariz, kao i centar Roger Tahulj, a na golu je najbolji mladi golman svijeta Agire.

australija

Reprezentacija Srbije dolazi u Podgoricu sa nadom da će popraviti utisak iz prošle godine koja je bez dileme najlošija u istoriji srpskog vaterpola, obzirom da su na oba velika bili jako daleko od osvajanja medalje, a uz to se nijesu proslavili ni na završnom turniru Svjetske lige. Legendarnog Dejana Savića je zamijenio trener Radničkog iz Kragujevca Uroš Stevanović, a u glavni grad Crne Gore je doputovala ekipa predvođena Dušanom Mandićem, braćom Rašović, dok je u Beogradu ostao ponajbolji igrač ekipe Nikola Jakšić i to je velika prilika za sve ostale reprezentacije, obzirom da je riječ o izuzetno kvalitetnom pojedincu.

australija

Selekcija Grčke je na ovo takmičenje doputovala u punom sastavu, sa svim svojim glavnim zvijezdama, koje za razliku od prethodnih decenija, sve manje igraju u grčkim klubovima. Kakaris, Vlahopulos, Skumpakis u garancija da Heleni dolaze u Crnu Goru sa najvećim ambicijama. U prvom kolu, poslije velike borbe su ipak poraženi od aktuelnog prvaka svijeta, selekcije Španije.

Na papiru, dva autsajdera u ovoj grupi su Gruzija i Australija, iako je realnost takva da će se mnoge selekcije pomučiti protiv pomenutih selekcija. Gruzija je u prvom kolu namučila našu reprezentaciju, a malo je poznato da je riječ o reprezentaciju čiju okosnicu čine igrače Dinama iz Tbilisija, sada već redovnog učesnika Lige Šampiona. U toj selekciji, prisutan je veliki broj igrača sa Balkana, tako da u ovom momentu, glavni igrači ovog tima su Hrvat Jelača, Srbin Vasić i Crnogorac Jovan Sarić. U odnosu na prošlo ljeto, nema Borisa Vapenskog i Italijana Baraldija.

australija

Na kraju, tim Australije je izuzetno borben, zahtjevan protivnik, predvođen igračem Barselonete Lukom Pavilarom, i definitivno je da će imati šta da kažu na ovom turniru. U taboru Kangura se nadaju da će u budućnosti moći da računaju da svog najboljeg igrača, zvijezdu Pro Reka, Arona Jangera.

Bez dijele, turnir u Podgorici je sjajna prilika za sve nas. Gledaoci i ljubitelji vaterpola će imati priliku da uživaju u spektaklu, da kradu znanje najvećih vaterpolo majstora. Grad Podgorica će još jednom testirati svoje infrastrukturne kapacitete, a Vaterpolo I Plivački Savez Crne Gore potvrditi ulogu dobrog domaćina. Na kraju, ono što je najvažnije, naša selekcija će imati još jednu mogućnost da raste, razvija se i gradi u pravcu ostvarivanja najvećih rezultata.

Autor teksta je član stručnog štaba reprezentacije Crne Gore.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име