Tijago Silva
Facebook: Thiago Silva

Te godine kada je Tijago Silva stigao na San Siro, malo je ko vjerovao da je riječ o čovjeku koji će postati jedan od najboljih defanzivaca u istoriji Milanela. Tih 10 miliona, koliko su za njega platili Berluskoni i Galjani su vjerovatno najbolja investicija u poslednjih 15 godina ovog kluba. Tijago ne samo da je postao lider te generacije, neko ko će u budućnosti biti sinonim za trofeje gdje god da zaigra, već je na neki način postao i prototip modernog centralnog beka, nešto čemu se teži danas u industriji pravljenja igrača. Do ovog momenta, taj mladić u tijelu veterana, igra sa istom pasijom, istom energijom i istom predanošću da pomjera vlastite i timske granice.

Karijera Tijaga Silve je sve sem tipična i šablonska. Rođen je sada već davne 1984. u Riu de Žaneiru, a prve ozbiljne fudbalske role je odigrao u 25. godini života. Do tog momenta, selidbe u par domaćih klubova, dolazak u Evropu i svega jednocifren broj nastupa za Porto i Dinamo iz Moskve. U tom periodu, pratile su ga povrede i bolesti, mala minutaža, a na početku karijere je čak pokrivao pozicije krilnog i veznog igrača. Niko nije mogao ni pretpostaviti da u nemu čuči veliki šampion i čeka momenat kada će zasijati.

AC MILAN

Odlazak iz Evrope i povratak u domovinu su bili početak uspona. Potpisao je za Fluminense, gdje je zabilježio 108 nastup i postigao 9 pogodaka. To je bila inicijalna kapisla za upravu Milana, koja je prekaljenom defanzivcu Alesandru Nesti dovela novog partnera u zadnjoj liniji, Tijaga Silvu. Odmah je postalo jasno o kakvom igračkom kvalitetu se radi, jer je svaki milimetar prostora iskoristio. Ubrzo je postao lider tima, njegova sigurnost, brzina i snaga. Definitivno, jedan od igrača koji su imali krucijalnu ulogu u osvajanju Serie A u sezoni 2010/11, a kuriozitet je taj da je tokom cijele sezone u domaćem šampionatu dobio svega jedan žuti karton. Igrati 2 prvenstvena kruga, boriti se za titulu, uzeti je i pri tome dobiti samo jednu zvaničnu opomenu, je golo majstorstvo.

Te 2012., odmah nakon što je produžio ugovor sa Milanom, prodat je moćnicima iz PSG-a u rekordnom transferu. Za Milano je odigrao 93 utakmice i postigao 5 pogodaka. Njegovim odlaskom iz Milana, simbolično ili ne, počinje mrak na San Siru, a najveća svjetlost na Parku prinčeva u Parizu. 204 utakmice za PSG, 9 postignutih golova, većinu vremena sa kapitenskom trakom na ruci, dovoljno za 7 domaćih titula i 6 osvojenih Liga kupova. Jedno finale Lige šampiona, ali ne i triumf u istom takmičenju, što je bila jedina gorka stavka u njegovom klupskom CV.

AC MILAN

Sa svojih 36 godina, kao veteran odlazi u Čelsi, uz brojne kritike upućene Plavcima, da svoju odbranu ne smiju temeljiti na tako starom defanzivcu, jer godine u modernom sportu moraju biti faktor o kome se vodi računa. Kontra svim prognozama dežurnih kritičara, Tijago Silva sa Čelsijem uzima ono što mu niko nije predviđao, naslov u Ligi Šampiona. Ne kao sporedni igrač, ne kao rezerva, već kao istaknuti pojedinac. Time kompletira bogatu riznicu klupskih trofeja. Par godina kasnije, približavajući se svojoj petoj deceniji, još uvijek komanduje odbranom na Stemford Bridžu. U ne tako uspješnoj aktuelnoj sezoni, jedan je od onih na čijem se licu vidi ponajveći nemir, nezadovoljstvo trenutnom formom, rezultatima i zalaganjem. U tom govoru tijela, u trenucima istorijskog neuspjeha Čelsija, vidno je zašto je Tijago Silva bio i ostao šampion.

AC MILAN

Sa reprezentacijom Brazila je u intervalu između 2008. i 2022. osvojio jednu Copa Americu, odigrao 113 utakmica i postigao 7 golova. Bio je apsolutni lider te generacije i temelj odbrane Karioka. Čini se da je par sitnih povreda stajalo na putu tome da u ključnim momentima, kakav je bio upravo Mundijal u Brazilu, Tijago Silva podigne jedini veliki trofej koji nedostaje njegovoj karijeri, a to je Zlatna boginja namijenjena svjetskom prvaku.

Sve u svemu, karijera koja se činjenično nešto kasnije ”upalila”, ali karijera koja je itekako stigla da se debelo zapiše u tok fudbalske istorije. Zašto ne reći, karijera koja još uvijek nije rekla svoje poslednje slovo, jer Tijago Silva je sve, samo ne predvidiv čovjek.  

3 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име