vječit
Facebook KK Partizan

Početkom ovog vijeka u igri pod obručima, mečevi Partizana i Crvene Zvezde nijesu nosili preveliku napetost, obzirom da je razlika među vječitim rivalima bila evidentna. Partizan je pod dirigentskom palicom Duška Vujoševića bio dominantan u regionalnom takmičenju i domaćem prvenstvu, a tokom tih godina je imao i zapažene uloge u Evroligi. U tom periodu, Partizan je većeg rivala imao u Hemofarmu, FMP-u iz Železnika, Budućnosti iz Podgorice, nego u samoj Crvenoj Zvezdi.

Deceniju kasnije je došlo do promjene kursa, zapljusnuo nas je veliki talas košarkaških promjena i poredak je postao potpuno drugačiji. Taj ”wind of change” je progutao Hemofarm koji je nestao sa scene, FMP je preživio kroz početak i kraj fuzije sa Zvezdom, a Budućnost je postala čak i snažnija. Najveće promjene su se dogodile u odnosu snaga vječitih rivala, gdje je Partizan postao inferioran, a Zvezda je prigrabila dominaciju. Zvezda već godinama igra lijepu rolu U Evroligi, iznenađuje najveće evropske klubove, baš onako kao što je to do skoro radio Partizan.

aba liga

Svojevrsni ekvilibrijum se dogodio uoči sezone 2021/2022, kada je na klupu Partizana stigao najveći evropski košarkaški trener svih vremena, Željko Obradović. Tog momenta je postalo jasno da ambicije Partizana postaju najveće i da se uprava sa novim trenerom neće smiriti dok trofeje ne vrati na crno bijelu stranu Beograda. Prva sezona je prošla kilavo i sa ne tako malim oscilacijama za crno-bijele, a po planu za njihove vječite rivale. Zvezda je osvojila sve trofeje, a tek u finalnoj seriji Aba lige se vidjela moć Partizana i sve ono što su radili i pripremali tokom cijele sezone. Zvezda se provukla, iako je jasno da se u sportu pamte i bilježe samo konačni rezultati.

Početak sezone 2022/2023 je donio sjajne vijesti za Beogradske klubove. Oba su se našla u ovogodišnjem formatu Evrolige, što bi značilo da će Evropa po prvi put biti svjedok beogradskog vječitog derbija. U skladu sa ambicijama su formirani rosteri, koji su mijenjani i dopunjavani tokom sezone. Sa jedne strane, pod dirigentskom palicom Duška Ivanovića (koji je tokom sezone zamijenio Vladimira Jovanovića) okupljene su igračke klase poput Nemanje Nedovića, Fakunda Kampaca, Luke Vildoze, Filipa Petruševa, Hasana Martina, a tu su i provjereni domaći igrači poput Ognjena Dobrića, Stefana Markovića, Luke Mitrovića. Zvezda je u dosadašnjem dijelu sezone osvojila Kup Srbije, zauzima drugo mjesto u ABA ligi, a neke sjajne partije joj nijesu bile dovoljne da izbori plasman u TOP 8 u najelitnijem košarkaškom takmičenju.

aba liga

Sa druge strane, u Partizanu se definitivno osjeća majstorska ruka Željka Obradovića, posebno u evropskom takmičenju. Crno-bijeli su ostali bez trofeja u kupu, u Aba ligi imaju prednost u odnosu vječite rivale sa pobjedom više, a u Evroligi su na dobrom putu da ostvare istorijski plasman u TOP 8 fazu. Nekada je za Partizan bilo karakteristično da je prava domaćinska ekipa, ali u ovoj sezoni je Željkova četa zabilježila nekoliko sjajnih partija i na gostujućem terenu. U poslednjem kolu, u Istanbulu je oružje položio aktuelni evropski prvak, Efes. U odnosu na Zvezdu, okosnica tima su stranci, Dante Egzum, Kevin Panter, Zek LeDej, kao i fantastični kolos pod obručima, Matijas Lesor. Od domaćih igrača, najveći uticaj na igru ima iskusni Danilo Anđušić, a tu su i Aleksa Avramović i Alen Smajlagić.

Nekoliko vječitih derbija je odigrano u dosadašnjem dijelu sezonu. U Evroligi, po jedna gostujuća pobjeda u triler završnicama za obije ekipe. U domaćem prvenstvu je sačuvan domaći teren, u partijama koje sem emocionalnog naboja nijesu imale toliku primjesu drame. Djelimični  izuzetak je partija u Kombank Areni, gdje je Partizan na kraju lako slavio iako je Zvezda bila poprilično bolja u prvom poluvremenu. U kupu Srbije, takođe je zabilježen preokret Zvezde za kasnije laganu pobjedu, što znači da se u ovakvim mečevima ništa sa sigurnošću ne može tvrditi.

aba liga

Pred nama je ono najuzbudljivije i najvažnije. Rasplet sezone na sva tri fronta, gdje se očekuju vječiti derbiji u domaćem i regionalnom prvenstvu. Partizan će imati prednost domaćeg terena, što može ali ne mora značiti puno. Ono što je definitivno sigurno, jeste naboj, vrelina i svaka utakmica na nož. Jer pobjednika neće odlučiti krupne stvari. Samo detalji i to ko je spremniji za na terenu izgine za njih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име