Bazarevič
Twitter/Bazarevič
Sergej Bazarevič, legendarni bek SSSR-a i Rusije svaljuje krivicu na nesređene odnose u evropskoj košarci u kojoj ne događa ništa uzbudljivo ove sezone.

“Gledam Evroligu, ne i NBA. Sezona je toliko specifična da se odsustvo gledalaca osjeća čak i sa ove strane ekrana. Utakmice u Rusiji su iz tog ugla, naravno zabavnije. Vjerovatno će do kraja sezone sve biti zanimljivije”, počeo je Bazarevič za ruski Sport.

Mišljenja je da su FIBA utakmice reprezentacije zanimljivije..

“Vrlo su nepredvidivi i u tom smislu se približavaju fudbalu koji svi toliko vole jer je nepredvidiva igra. U slučaju nacionalnih košarkaških timova, ne postoji stalno superkvalitetna igra zbog kratkog vremena priprema, ali uvijek je mnogo emocija. To je, između ostalog, i zbog sistema takmičenja. FIBA je maksimalno donijela emocije, uvećala značaj svakog meča. Pokazalo se da nije lako ni košarkaškim velesilama.” rekao je selektor Rusije i nastavio:

“Litvanija se plasirala na Evrobasket tek u poslednjem napadu. Srbe uvijek pominjemo kao tim koji ima mnogo kvalitetnih igrača, ali ispostavilo se da bez onih koji igraju u inostranstvu, ni njima nije bilo sve tako lako. Evroliga je nekada bila veoma zanimljiva, izraz najboljeg iz evropske košarke: kolektivna igra, čvrsta odbrana, mnogo emocija, značaj svake utakmice koji je sada daleko manje važan. Nekada je bio vrlo zanimljiv i neizvestan Top 16. Sada je sve postalo manje bitno, ogromnim koracima kreću ka NBA.”

“Ranije praktično nije bilo ‘usputnih’ utakmica, a danas timovi nemaju dovoljno vremena za skauting i oporavak. Čak 34 meča u ligaškom delu. Mnogo. Zato je za Evropu, u kojoj nema toliko zvijezda, veoma važno da posjeduje sportsku komponentu koja uvećava značaj svake utakmice, interesovanje i intenzitet, zbog čega gledamo košarku.” zaključio je Bazarevič.

Bazarevič se okrenuo gubljenju identiteta klubova zbog prevelikog broja stranaca.

“Moj prijatelj koji je bio na jednoj utakmici Evrolige rekao je da igrači mogu da promijene majice, ali da se ništa značajno neće promijeniti na terenu. Nisam razumio, rekao je, za koga treba da navijam. Ovdje Amerikanci, tamo Amerikanci. Globalizacija u mnogim zemljama nije briga, mada je, čini mi se, u pravoslavnim zemljama drugačije. Evroliga je ukinula bilo kakva ograničenja za strane igrače. Jasno je da je sa Amerikancima lakše i jeftinije. Dominantna su zemlja u košarci. Ali u fudbalu, da nema ograničenja, da li bi neki Brazilci igrali? Da li je nekome zanimljivo? Sumnjam. Bez ograničenja za strance, Evroliga postaje filijala NBA, ili još gore, filijala Razvojne lige.”

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име