Gabrijel Dek
Gabrijel Dek / Twitter

Vjerovatno se mnogi ljudi to pitaju iz dana u dan kako zgrnuti veliku svotu novca, a na primjeru Gabrijela Deka možemo da saznamo i kako.

Veliki dio košarkaške Evrope je Argentinac šokirao kada je usred sezone odlučio da napusti Real Madrid i zvanično pojača Oklahomu.

Kako je sjajni košarkaš bio jedan od ključnih igrača “kraljevskog kluba” činila se nerazumnom odluka da ode dok traje borba u Evroligi i ACB ligi, ali se iza svega krije ključan motiv – novac.

Naime, Dek će za narednih mjesec dana sezone u Oklahomi (izvjesno je da Tanderi neće otići u plej-of) inaksirati tačno 3.800.000 dolara!

Odgovor na pitanje zašto nekome davati toliki novac za samo mjesec dana krije se u pravilima NBA lige. Kako postoji maksimalna suma za izdvajanja plata igračima (prije probijanje granice gdje ide porez na luksuz) tako postoji i minimalna suma za plate.

Okalhoma je morala da potroši tih 3.800.000 dolara jer bi u suprotnom taj novac morao da se ravnomjerno raspodijeli košarkašima u sastavu.

Procjena čelnika Tandera je bila da je bolje za taj novac angažovati još jednog igrača nego ga dijeliti među ekipom. Zbog toga Dek i ima garantovani ugovor do kraja sezone.

Istina, on je sa Oklahomom parafirao saradnju na četiri godine vrijednu 14.500.000 dolara, ali mu to ništa nije garantovano osim pomenutih 3.800.000 dolara i ugovora do kraja sezone.

Praktično će Dek imati audiciju u narednih mjesec dana da dokaže da li zaslužuje mjesto u timu i za narednu sezonu ili će na ljeto postati slobodan igrač.

A u cijelom poslu će dobro proći i Real Madrid koji će na ime obeštećenja dobiti čak 1.500.000 evra. Čini se da su svi na dobitku samo što će se ovaj posao značajno odraziti na šampionske ambicije “kraljevskog kluba”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име