Focis Kacikaris govorio o Ivkoviću!

Focis Kacikaris, jedan od najpoznatijih grčkih košarkaških trenera, govorio o Dušanu Dudi Ivkoviću.

Kacikaris je na početku svoje trenerske karijere radio kao asistent u AEK-u, kada je trener bio upravo Ivković.

– Smatram sebe veoma srećnim što sam imao priliku da sarađujem sa Dudom, pogotovo na početku svoje karijere. Mnogo mu dugujem za časove koje sam dobio ne samo u takmičarskom dijelu, već i u menadžmentu, pripremi utakmica i treningu, ali i u disciplini koju je nametnuo – izjavio je Kacikaris i dodao.

– Pomagao je mnogim trenerima i uvijek je bio raspoložen i polaskan kada je vidio kako se razvijaju i napreduju. Bio je ogromna ličnost. Iako je preminuo, ostaće sa nama jer će ljudi koji su radili sa njim nastaviti njegov rad. Duda je najviše doprinio prosperitetu grčke košarke, jer je dugo radio u našoj ligi i mnogo promijenio mentalitet igrača, trenera, novinara i navijača – naglašava Kacikaris.

Grčki stručnjak ističe da Ivković nije bio samo izuzetni poznavalac košarke, već i drugih stvari.

– Lord. To je bio Duda. Lord na svim nivoima. U košarci i životu. Veliku pažnju posvećivao je ličnosti svakog igrača i nije ga zanimalo samo kakav će da bude na terenu, već i kako će da sedi za stolom, da postavi pribor za jelo, da jede. Duda je bio više od vrhunskog trenera. To je bila životna lekcija i svaki put kad smo razgovarali, shvatio sam da ima sjajan instinkt za ljude i da je rijetko pogriješio. Samo s njim, uvijek si morao da budeš spreman! U dvoranu niste smjeli da uđete opušteni, jer je i on imao svoje ‘eksplozije’ i stalno je bio u ‘crvenom’. Smatrao sam to vrlo pozitivnim jer je to jedini način da se pripremite – zaključio Kacikaris.

Veliki trag ostavio je Dušan Duda Ivković, ne samo u evropskoj, već i svjetskoj košarci. Veliko je pitanje da li će se ikada pojaviti neko nalik Ivkoviću.

Kacikaris je u sezoni 2018/2019 bio asistent u NBA ekipi Jute Džez, da bi nakon toga vodio Gran Kanariju i Malagu, čiji je aktuelni trener.

Postavi odgovor