kokoskov
Kajl O’Kvin / Twitter
Kada neko po prvi put u 31. godini promijeni kontinent i zamijeni NBA ligu Evropom sigurno da nije lako. Za Kajla O’Kvina bi sigurno bilo i teže da u Fenerbahčeu nema za trenera srpskog selektora Igora Kokoškova.

Američki košarkaš je nakon osam i po godina napustio NBA ligu, gde je branio boje Orlando Medžika (2012-2015), Njujork Niksa (2015-2018), Indijane Pejsersa (2018-2019) i Filadelfije Seventisiksersa (2019-2020), da bi angažman našao u Fenerbahčeu.

Trener Kokoškov je insistirao na dolasku Amerikanca zbog čega je čak i Džonija Hamiltona poslao na pozajmicu u Mornar smatrajući da će O’Kvin donijeti neophodnu čvrstinu u reketu.

Da je saradnja između snažnog centra i srpskog selektora na visokom nivou potvrdio je i sam O’Kvin.

– Trener je odličan, pozitivan, on je NBA tip trenera. Veoma je dopadljiv, to je najvažnije. Uvijek nas gura naprijed, uvijek nas motiviše. Čak i kada nas kritikuje, to je uvijek sa dobrom namjerom.

Ne krije bivši NBA igrač koliki je uticaj imao Kokoškov na njegovo prilagođavanje na evropski stil košarke.

– On mi je mnogo pomogao da se prilagodim. Nema nikakve jezičke barijere, osjećam se kao kod kuće. Imam sreće što mi je on prvi trener u Evropi.

Kada smo već kod evropskog stila košarke, O’Kvin je napravio poređenje sa NBA ligom.

– Košarka se ovdje mnogo zasniva na fizičkom aspektu i veoma su pametni igrači. Pametniji nego inače jer moraju da misle strateški. Igra je brza, kraća je utakmica i svaki posjed je važan, a ono što me je iznenadilo jeste koliko je fizički nivo visok – zaključio je Amerikanac.

Od dolaska u Fenerbahče O’Kvin je na 11 utakmica u Evroligi u prosjeku po utakmici bilježio 5,6 poena uz 3,2 skoka. U turskoj ligi, učinak mu je znatno bolji pa tako bilježi 13 poena uz 7,4 skokova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име