GRUPA F: Jedni sakupljaju novac za put, drugi se nadaju prolasku, a svi skupa gledaju u Luku Dončića

1
120
Grupa F Mundobasket

Grupa F ovogodišnjeg Mundobasketa na prvi pogled nije toliko atraktivna, a ubjedljivo najveću pažnju privlačiće Luka Dončić koji će pokušati sa svojom Slovenijom da napravi novi, istorijski, uspjeh.

REGISTRUJTE SE PREKO PROMO KODA SPORT i odmah nakon toga na vaš korisnički nalog će biti uplaćeno 30 eura BONUSA.

U grupi F se nalaze i simpatična Zelenortska ostrva koja su Crnoj Gori oduzela rekord (teritorijalno najmanja zemlja učesnica šampionata), a u sastavu imaju protivnica ni malo simpatičnog centra, Valtera Edija Tavaresa.

Dok Gruzija spada među najskusnije selekcije na šampionatu od Venecuele ni sama tamošnja javnost nema nikakva očekivanja.

SLOVENIJA

Broj učešća na Svjetskim prvenstvima: 3

Najveći uspjeh: 7. mjesto (2014)

Zvijezde selekcije: Luka Dončić, Klemen Prepelič

Kapiten: Luka Dončić (24. godine)

Prosjek godina: 27,8

Čak i najveći amater u timu sa Lukom Dončićem ubacio bi makar deset poena, jer to je ono što superstar Dalasa radi gdje god da se pojavi – izvlači maksimum iz svakog igrača! Najbolji dokaz njegove superiornosti vidio se na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju kada je nosio Sloveniju sve do polufinala, ali, nažalost, ne i do prve medalje (četvrto mjesto).

Fortuna se osmjehnula šampionima Evrope iz 2017. godine pošto su dobili možda i najlakšu grupu (uz grupu A) na cijelom prvenstvu. Utakmice protiv Venecuele, Zelenortskih ostrva te Gruzije mogu samo poslužiti da se što bolje Slovenija pripremi za drugu grupnu fazu iz koje se ide dalje u četvrtfinale.

Iako je javnost u Sloveniji vjerovala da će Goran Dragić i ovoga puta zaigrati i prihvatiti poziv selektora Sekulovića, ipak se to nije desilo jer stariji od braće Dragić je u popriličnim veteranskim godinama.

fiba wc

GRUZIJA

Broj učešća na Svjetskim prvenstvima: debitanti

Najveći uspjeh: 

Zvijezde selekcije: Đorđo Šermandini, Toko Šengelija, Tadeus Mekfejden

Kapiten: Đorđo Šermandini (33. godine)

Prosjek godina: 31,2

Ubjedljivo najstarija reprezentacija na prvenstvu, a debituje na istom!? Gruzija nije košarkaška nepoznanica, naprotiv. Godinama su jedni od najnepoželjnijih rivala u kvalifikacijama, jer liše jednog, maksimalno dva igrača, uvijek igraju u najjačem sastavu.

Cijelu deceniju unazad Gruzija ne propušta učešće na Evrobasketu, ali ni na njemu nije napravila značajnije rezultate (najbolji plasman 11. mjesto).

Centarska linija je itekako dominantna. Šermandini, Šengelija, Bitadze su itekako poznata imena, ali kao i uvijek pozicija plejmejkera je ranjiva, pa najčešće ulogu organizatora igre preuzima naturalizovani Tadeus Mekfejden. Gruzija se nada plasmanu u drugu grupnu fazu s’ razlogom jer ona u ovoj grupi jedina može da parira Sloveniji.

fiba wc

ZELENORTSKA OSTRVA

Broj učešća na Svjetskim prvenstvima: debitantni

Najveći uspjeh: 

Zvijezde selekcije: Valter Edi Tavares

Kapiten: Fidel Mendonka (39 godina)

Prosjek godina: 28,1

Zelenortska Ostrva broje 571 966 stanovnika i selekcija su sa najmanjom populacijom na planeti koja ide na Mundobasket. Tako su srušili rekord Crne Gore jer su zemlja sa najmanjim brojem stanovnika i ubjedljivo najmanjom površinom koja igra na Svjetskom prvenstvu.

Alfa i omega selekcije je superstar Real Madrida, Edi Tavares koji sa svojih 221cm predstavlja problem svima. Međutim, tu se, realno završava sva priča.

Kapiten selekcije Fidel Mendonka zaigraće na Svjetskom prvenstvu sa čak 39 godina, a tu su još iskusni Šejn Da Rosa, Kevin Koronel Keneti Mendeš, uglavnom anonimna imena iz košarkaškog svijeta.

fiba wc

VENECUELA

Broj učešća na Svjetskim prvenstvima: 4

Najveći uspjeh: 11. mjesto (1990.godine)

Zvijezde selekcije: Dvajt Luis, Migel Ruiz

Kapiten: Vindi Graterol (36 godina)

Prosjek godina: 29,8

Venecuela je našem narodu na prostorima Srbije i Crne Gore donijela mnogo radosti tokom ‘90-ih godine, ali ne u sportskom pogledu, već zahvaljujući latinoameričkim sapunicama kao što su bile Kasandra, Ljovisna i ostale ljepotice iz ove zemlje.

Druga najstarija selekcija na Mundobasketu teško da može imati ikakva očekivanja. Šta više, prema zadnjoj anketi skoro 60 posto populacije nije imalo predstavu da se njihova selekcija uopšte kvalifikovala za ovaj Svjetski šampionat.

Realno je očekivati da Venecuela bude poražena čak i od Zelenortskih ostrva i da sa skoro 0-3 završi takmičenje. A kakva bi tek epska senzacija bila da savlada npr Sloveniju, ali takav scenario i priču teško da bi i braća Grim mogla da kreiraju.

fiba wc

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име